FOOD

Τα παράνομα τυριά!

Τα συντηρούσε η μαύρη αγορά επί δεκαετίες!

Μέσα σε σπηλιές και σε υπόγεια κρύβονταν επί δεκαετίες τα τυριά μικρών τυροκομίων στην Ισπανία, που είχαν κηρυχθεί παράνομα από τη δικτατορία και η διακίνηση τους γινόταν σε κρυφές μαύρες αγορές!

Αυτά τα απίστευτα συνέβαιναν από το 1939, όταν ο Φράνκο κατέλαβε την εξουσία, μέχρι το 1985, δέκα χρόνια μετά τον θάνατο του.

Η ιστορία των παράνομων τυριών κρύβει και μια δόση «αντίστασης» κατά της δικτατορίας, καθώς οι Ισπανοί δεν προτιμούσαν τα νόμιμα τυριά των μεγάλων εταιρειών, αλλά τα «παράνομα» των μικρών παραγωγών.

Μάλιστα, για πολλά χρόνια η διακίνηση τους γινόταν ξημερώματα, γύρω στις 5, στους χώρους των λαϊκών αγορών, όπου συγκεντρώνονταν οι έμποροι και τα αγόραζαν στη μαύρη αγορά. Δύο ώρες αργότερα, τα τυριά αποσύρονταν και έμπαιναν οι πάγκοι της λαϊκής με τα λαχανικά!

Πώς όμως και γιατί πέρασαν τα τυριά στην… παρανομία; Μετά τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο, ο Φράνκο ξεκίνησε ένα πρόγραμμα συγκέντρωσης της παραγωγής, αποκλείοντας τους μικροεπαγγελματίες και ευνοώντας τους οικονομικά ισχυρούς.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, θεσπίστηκαν ποσοστώσεις για την παραγωγή γάλακτος κάτω από 10.000 λίτρα την ημέρα. Αυτό έκανε παράνομα τα μικρά γαλακτοκομεία και τις τυροκομικές παραγωγές .

Οι κτηνοτρόφοι που ήθελαν να συμμορφωθούν με το νόμο και να επιβιώσουν, έπρεπε να πουλούν το γάλα τους σε μεγαλύτερες εταιρείες.

Οι περισσότεροι αγρότες, όμως, για να ξεφύγουν από την ποσόστοση έλεγαν ότι κατανάλωναν απίστευτες ποσότητες γάλακτος για προσωπική χρήση και στην ουσία το έκαναν παράνομο τυρί.

Οι επιθεωρητές των αρμοδίων υπουργείων περιόδευαν στις ισπανικές πόλεις, για να εντοπίσουν παράνομα τυροκομία, αλλά κάθε προσπάθεια ήταν μάταιη, καθώς οι πολίτες δεν τα αποκάλυπταν, σε μια πράξη αντίστασης στην πολιτική του Φράνκο.

Εκτιμάται ότι τα χρόνια της «τυροαπαγόρευσης», τουλάχιστον το 25% της ημερήσιας γαλακτοκομικής παραγωγής στην Ισπανία πήγαινε για την παραγωγή παράνομου τυριού.

Ο Φράνκο είχε φανταστεί μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις. Αντ ‘αυτού, οι Ισπανοί υποστήριξαν με ενθουσιασμό τους μικρούς τυροκόμους, οι οποίοι μερικές φορές αποθήκευαν το τυρί τους σε σπηλιές.

Οι πολιτικές του Φράνκο εγκαταλείφθηκαν σταδιακά μετά την πτώση της δικτατορίας και το 1985 τα γαλακτοκομεία όλων των μεγεθών έγιναν νόμιμα.

Ωστόσο, όλοι οι τυροκόμοι δεν επιβίωσαν από τη μαύρη λίστα. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, η φτώχεια και οι απαγορεύσεις ανάγκασαν πολλούς αγρότες να φύγουν από τη γη τους και να μεταναστεύσουν σε πόλεις.

Πολλά ειδικά τυριά χάθηκαν -υπολογίζονται σε 50. Αλλά η μαύρη αγορά έκανε μια αξιοσημείωτη δουλειά καθώς συντήρισε τους περισσότερους παραδοσιακούς τυροκόμους της χώρας.

Μετά την άρση των απαγορεύσεων πολλά εξαιρετικά τυριά έκαναν την εμφάνιση τους στις αγορές από μικρά τυροκομία και μάλιστα τροφοδοτούν πολυτελή εστιατόρια σε όλη τη χώρα.

Πηγή: Atlas Obscura / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Κατηγορίες:FOOD

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.