ΤΟΠΟΙ

Οι ξεχασμένες βιβλιοθήκες της ερήμου!

Βρίσκονται σε μια αρχαία πόλη στη Σαχάρα!

Αυτό που δεν μπορεί να φανταστεί εύκολα κάποιος, βλέποντας αυτές τις εικόνες, είναι ότι μέσα στα πλινθόκτιστα κτίρια, που είναι σκεπασμένα από σκόνη κρύβεται ένας απίστευτος θησαυρός.

Εκεί υπάρχουν αρχαίες βιβλιοθήκες με πρωτότυπα ισλαμικά χειρόγραφα, από τα οποία ελάχιστα έχουν αρχειοθετηθεί και καθαριστεί.

Η αρχαία πόλη Τσινγκέτι (Chinguetti), στη Μαυριτανία, βρίσκεται στη δυτική άκρη της Σαχάρας και έχει αλλάξει ελάχιστα από τότε που ιδρύθηκε, πριν από 12 αιώνες.

Τα σπίτια είναι χτισμένα από κοκκινωπή πέτρα και λάσπη, με επίπεδες στέγες. Οι πέτρινοι τοίχοι είναι διάτρητοι με μικροσκοπικά παράθυρα και ξυλόγλυπτες πόρτες από αρχαίες ακακίες, οι οποίες έχουν εξαφανιστεί από τη γύρω περιοχή.

Πολλά από αυτά τα σπίτια είναι τώρα ερείπια, εγκαταλελειμμένα από τους ιδιοκτήτες τους, που ήθελαν να ξεφύγουν από την άμμο της απέραντης Σαχάρας.

Η ​​Chinguetti ήταν κάποτε μια ακμάζουσα μητρόπολη 200.000 κατοίκων και σήμερα ζουν εκεί λιγότεροι από 5.000 άνθρωποι. Τον 11ο αιώνα ήταν ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο, καθώς βρισκόταν στο σταυροδρόμι πολλών εμπορικών δρόμων μέσω της Σαχάρας.

Τα καραβάνια της ερήμου χρησιμοποιούσαν την πόλη ως όαση, όπου σταματούσαν για να πουλήσουν τα εμπορεύματά τους και να αφήσουν τις χιλιάδες καμήλες τους να ξεκουραστούν.

Αργότερα, έγινε τόπος συγκέντρωσης για προσκυνητές στο δρόμο τους προς τη Μέκκα. Αυτό που κάποτε ήταν ένα σημείο στάσης γρήγορα έγινε ένας προορισμός από μόνος του.

Καθώς η πόλη εξαφανίζεται αργά κάτω από την άμμο, μερικές οικογένειες είναι φύλακες ενός πολύτιμου θησαυρού, μιας από τις καλύτερες συλλογές αρχαίων ισλαμικών χειρογράφων.

Για αιώνες, άνθρωποι από όλη τη Δυτική Αφρική ταξίδευαν στην Chinguetti για να μελετήσουν τη θρησκεία καθώς και τον νόμο, την αστρονομία, τα μαθηματικά και την ιατρική.

Πριν από μισό αιώνα, λέγεται ότι υπάρχουν 30 αρχαίες βιβλιοθήκες με χιλιάδες χειρόγραφα. Τώρα μόνο πέντε επιβιώνουν. Αυτές οι ιδιωτικές βιβλιοθήκες παρακολουθούνται από τις ίδιες οικογένειες που έχουν τους λογοτεχνικούς θησαυρούς στην κατοχή τους για γενιές ολόκληρες.

Τα πολύτιμα αντικείμενα βρίσκονται πάνω σε ανοιχτά ράφια, χωρίς καμία προστασία από το σκληρό κλίμα της ερήμου και τη σκόνη, που τα σκεπάζει.

Η κυβέρνηση της Μαυριτανίας προσπαθεί να αποκτήσει αυτά τα ευαίσθητα χειρόγραφα από τους κατόχους τους έτσι ώστε να μπορούν να διατηρηθούν, αλλά οι οικογένειες αρνούνται να αποχωριστούν την κληρονομιά τους.

Όπως λένε, είναι τιμή τους να τα έχουν στην κατοχή τους. Αυτοί οι βιβλιοθηκονόμοι, ωστόσο, παρουσιάζουν με λαχτάρα τη συλλογή τους σε κάθε τουρίστα που είναι αρκετά περίεργος για να τη δει.

Εκτιμάται ότι υπάρχουν 33.000 αρχαία κείμενα στη χώρα, αλλά μόνο δύο χιλιάδες έχουν καθαριστεί και αρχειοθετηθεί σωστά στο Εθνικό Μουσείο.

Πηγή: Amusing Planet

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.