ΤΟΠΟΙ

Η γενέτειρα των Ιλλουμινάτι

Η οργάνωση που έχει γίνει ταυτόσημη με τις θεωρίες συνωμοσίας.

Για πολλούς οι Ιλλουμινάτι έγιναν γνωστοί μέσα από τα μυθιστορήματα του Νταν Μπράουν. Για άλλους η σκοτεινή δράση τους, ακόμα και η ύπαρξη τους, έχει αμφισβητηθεί.

Ωστόσο υπάρχουν στοιχεία για την ίδρυση της μυστικής οργάνωσης στον τόπο που «γεννήθηκε» και ο Φρανκενστάιν, το Ίνγκολστατ.

Μάλιστα, στην πόλη αυτή της Βαυαρίας αρκετοί πιστεύουν ότι εξακολουθούν να γίνονται εκεί μυστικές συναντήσεις «προσκυνητών», οι οποίοι προέρχονται από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αγγλία και άλλες περιοχές της Ευρώπης.

Οι Ιλλουμινάτι δημιουργήθηκαν πριν από 200 χρόνια, την 1η Μαΐου 1776. Ιδρυτής του τάγματος, όπως λεγόταν, ήταν ο καθηγητής Δικαίου και Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Ίνγκολστατ, Άνταμ Βάισχαουπτ (Adam Weishaupt).

Η μυστική οργάνωση συγκροτήθηκε για να αντιταχθεί στη θρησκευτική επιρροή που υπήρχε στην καθημερινότητα των ανθρώπων και στην κατάχρηση εξουσίας από το κράτος. Οι συνεδριάσεις της θεωρούνταν ο ασφαλής χώρος για κριτική, συζήτηση και ελευθερία λόγου.

Εμπνευσμένος από τους Γάλλους φιλόσοφους του Διαφωτισμού, ο Weishaupt πίστευε ότι η κοινωνία δεν πρέπει πλέον να διαμορφώνεται με υπαγορεύσεις από θρησκευτικές αρετές.

Ουσιαστικά, μέσω της οργάνωσης θέλησε να δημιουργήσει μια κατάσταση ελευθερίας και ηθικής ισότητας όπου η γνώση δεν περιοριζόταν από θρησκευτικές προκαταλήψεις.

Όμως ο τότε θρησκευτικός και πολιτικός συντηρητισμός κυριαρχούσε στην πόλη, με χαρακτηριστικό ότι ακόμα και το πανεπιστήμιο που δίδασκε ο Weishaupt ελεγχόταν από Ιησουίτες.

Στην οργάνωση εντάχθηκαν αρχικά οι πέντε πιο ταλαντούχοι φοιτητές της Νομικής και αργότερα δημιουργήθηκε ένα μυστικό δίκτυο με μέλη που διέδιδαν τους στόχους του Weishaupt για διαφωτισμό με ριζοσπαστικές διδασκαλίες.

Παράλληλα, δημιουργήθηκε ένα περίπλοκο δίκτυο πληροφοριοδοτών που ανέφερε τη συμπεριφορά κρατικών και θρησκευτικών προσωπικοτήτων. Αυτό γινόταν για να υπάρξει ένας πλούτος πληροφοριών που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν οι Ιλλουμινάτι στις διδασκαλίες τους.

Με την προσθήκη διπλωματών και άλλων επωνύμων Ευρωπαίων, η παράνομη ομάδα μεγάλωσε και ξεπέρασε τα 2.000 μέλη σε ολόκληρη τη Βαυαρία, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Ιταλία και την Πολωνία.

Ωστόσο, η οργάνωση δεν παρέμεινε κρυφή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Μόλις μια δεκαετία μετά τη δημιουργία της, πράκτορες των αρχών της Βαυαρίας παρεισέφρησαν και άρχισαν διωγμοί των μελών της.

Οι συνεδριάσεις απαγορεύτηκαν και οι Ιλλουμινάτι διαλύθηκαν. Ο Weishaupt εξορίστηκε από το Ίνγκολστατ στη γερμανική πόλη Γκόθα (Gotha), 300 χιλιόμετρα βόρεια, όπου πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του.

Ωστόσο, η ιδέα μιας μυστικής οργάνωσης που στρέφεται εναντίον του κράτους δημιούργησε πολλές θεωρίες συνωμοσίας.

Ανάμεσα τους είναι και εκείνες που αναφέρουν ότι οι Ιλλουμινάτι δεν διαλύθηκαν ποτέ και δουλεύουν κρυφά πίσω από τα παρασκήνια για να υπονομεύσουν την όποια εξουσία.

Μερικές άλλες θεωρίες θέλουν την οργάνωση ως υπέθυνη για τη… Γαλλική Επανάσταση, τη δολοφονία του Τζον Κένεντι, ακόμα και για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001!

Πηγή: BBC

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.