ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Πουλιά τρίβονται με μυρμήγκια!

Κανείς δεν ξέρει την αιτία και είναι αρκετά παράξενο.

Έχουν παρατηρηθεί περισσότερα από 200 είδη πουλιών, τα οποία τρίβουν μυρμήγκια πάνω στα φτερά τους!

Ανάμεσα σε αυτά που βρέθηκαν να έχουν μια τέτοια συμπεριφορά, είναι οι γαλοπούλες, τα κοράκια, οι κουκουβάγιες αλλά και οι γαλάζιες κίσσες (blue jay), οι οποίες ήταν στο επίκεντρο μιας εκτεταμένης έρευνας για το φαινόμενο το 2008.

Υπάρχουν δύο τύποι πουλιών με αυτήν την περίεργη συμπεριφορά: τα «παθητικά» και τα «ενεργητικά».

Στην πρώτη περίπτωση, τα πουλιά απλώνουν τα φτερά τους, επιτρέποντας στα μυρμήγκια να βρεθούν στο σώμα τους. Στη δεύτερη περίπτωση, τα πουλιά σηκώνουν με το ράμφος τους τα μυρμήγκια, για να τρίψουν σε όλο τους το σώμα κάτω από τα φτερά.

Μετά το τρίψιμο, τα πουλιά τρώνε συχνά τα μυρμήγκια. Ωστόσο, αυτή η συμπεριφορά εμφνίστηκε και σε είδη που δεν τρώνε συνήθως μυρμήγκια.

Η παραξενιά παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1930 και έκτοτε, ορνιθολόγοι και ερευνητές προσπαθούν να δώσουν μια πειστική εξήγηση.

Ορισμένες κορυφαίες θεωρίες έχουν να κάνουν με χημικές ουσίες, οι οποίες παράγονται από τα ίδια τα μυρμήγκια. Πολλά είδη μυρμηγκιών ανήκουν στην υποοικογένεια Formicinae, τα οποία παράγουν μυρμηκικό οξύ, όταν απειλούνται.

Σύμφωνα με μία εκδοχή, το οξύ που εκκρίνεται από τα μυρμήγκια, σκοτώνει ακάρεα και άλλα παράσιτα, τα οποία προσπαθούν να μείνουν στα φτερά ενός πουλιού.

Μια άλλη εκδοχή είναι ότι το μυρμηκικό οξύ δρα ως ένα είδος φυσικού βάλσαμου, καταπραϋντικό στον ερεθισμό που προκαλείται από την πτώση φτερών.

Επίσης, σύμφωνα με μία διαφορετική θεωρία, το τρίψιμο των μυρμηγκιών είναι ένας τρόπος, για να τα προετοιμάσουν για κατανάλωση. Δηλαδή, με το τρίψιμο των μυρμηγκιών στις φτερούγες τους και τον εξαναγκασμό να εκκρίνουν τα οξέα τους, το βλαπτικό υγρό απομακρύνεται κι έτσι, τα μυρμήγκια είναι ασφαλή για φαγητό.

Οι συντάκτες της μελέτης της γαλάζιας κίσσας θεωρούν αυτήν την εκδοχή και πιο πιθανή να συμβαίνει, καθώς πουλιά που τρέφονται με μυρμήγκια μη μυρμηκικού οξέος δεν τα τρίβουν στα φτερά τους.

Επίσης, έχει προταθεί ότι αυτή η συμπεριφορά κάνει τα πουλιά να αισθάνονται καλά. Σύμφωνα με τη θεωρία, το μυρμηκικό οξύ που παράγεται από τα μυρμήγκια, μπορεί να λειτουργεί ως ένα είδος διεγερτικού για τα πουλιά και να είναι εθιστικό.

Πάντως, όλο αυτό το φαινόμενο παραμένει ένα από τα πιο ευχάριστα μυστήρια του βασιλείου των πτηνών.

Πηγή: Atlas Obscura / Βίντεο ButterflySpirit / Εικόνα Pixabay

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.