ΒΙΝΤΕΟ

Παίζουν Μπετόβεν με ματριόσκες!

Η «Ωδή στη Χαρά» από ένα ξεχασμένο και κρυμμένο όργανο!

Βλέποντας κανείς το βίντεο με 167 μουσικούς στην Ιαπωνία που έχουν μια ματριόσκα ή μπαμπούσκα στα χέρια, αισθάνεται μεγάλη έκπληξη. Και η έκπληξη μετατρέπεται σε εντυπωσιασμό, ακούγοντας τον ήχο που βγαίνει από αυτές, χωρίς μάλιστα οι μουσικοί να αγγίζουν τις κούκλες!

Δεν πρόκειται για μαγεία, αλλά για το ξεχασμένο όργανο «θερεμίν», το οποίο έχει τοποθετηθεί μέσα στις ματριόσκες (διάσημε ρωσικές ξύλινες κούκλες που μπαίνουν η μία μέσα στην άλλη) και του έδωσαν το όνομα «Matryomin».

Το «θερεμίν» είναι ο πρόδρομος του συνθεσάιζερ και εφευρέθηκε από τον Ρώσο Λεβ Τερμέν, o oποίος μεταβαίνοντας στις ΗΠΑ, άλλαξε το όνομά του σε Λέον Θέρεμιν (Léon Theremin) το 1920.

Είναι το μόνο μουσικό όργανο το οποίο μπορεί να παιχτεί από μακριά, «στον αέρα», χωρίς να αγγίζεται από τον ερμηνευτή, του οποίου το παίξιμο μοιάζει με «εναέρια γλυπτική».

Η θερεμίνη είναι ένα κουτί από το οποίο προεξέχουν δύο κεραίες που δημιουργούν ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο. Με την κίνηση του χεριού του ανάμεσα στις κεραίες και τον ηλεκτρισμό του σώματός του, ο μουσικός επιδρά στο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, παράγοντας ήχο.

Η εφεύρεση του οργάνου έγινε συμπτωματικά. Το 1919 ο Θέρεμιν δούλευε σε ένα εργαστήριο και ασχολείτο με τη μέτρηση της πυκνότητας των αερίων. Κάποια στιγμή, το πλησίασμα του χεριού του στο μηχάνημα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ήχου που έμοιαζε με σφύριγμα.

Ο Θέρεμιν παρατήρησε πως η απομάκρυνση και το πλησίασμα της παλάμης του από τον μετρητή παρήγαγε ήχους σε διαφορετικό τονικό ύψος, ανάλογα με την απόσταση.

Με βάση αυτή την ανακάλυψη προχώρησε στην κατασκευή του οργάνου, το οποίο παρουσιάστηκε ως «αυτοτελές» μουσικό όργανο το 1928, όπως αναλύει ο εφευρέτης στο βίντεο που ακολουθεί.

Η συσκευή προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον του γίγαντα των οπτικοακουστικών μέσων RCA (Radio Corporation of America), καθώς η εταιρεία πίστευε ότι μπορούσε να μπει σε κάθε σπίτι, αντικαθιστώντας το πιάνο.

Μάλιστα, του πρόσφερε ένα απίστευτο συμβόλαιο για το 1929, με το ποσό των 100.000 δολαρίων! Το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς τα πρώτα όργανα βγήκαν στην αγορά, με τιμή πώλησης 220 δολάρια, αλλά η RCA λίγο αργότερα διέκοψε την παραγωγή, αφού στο μεταξύ είχε ξεσπάσει η μεγάλη οικονομική κρίση.

Έκτοτε το θέρεμιν ξεχάστηκε, καθώς δεν βρήκε ιδιαίτερη απήχηση στο χώρο της μουσικής της εποχής. Χρησιμοποιήθηκε, όμως, σε κινηματογραφικές ταινίες, όπως θρίλερ ή επιστημονικής φαντασίας.

Το παράδοξο είναι ότι έγινε ευρύτερα γνωστό στο χώρο της μουσικής τη δεκαετία του ’90, καθώς το χρησιμοποίησαν σε συνθέσεις τους συγκροτήματα όπως οι Rolling Stones, οι Led Zeppelin, οι Beach Boys, οι Pixies, οι Placebo, οι Portishead και οι Radiohead.

Πηγές: Open Culture και Wikipedia

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.