ΖΩΗ

Η πόλη που καταρρέει από μόνη της!

Οι κάτοικοι πήγαν για γεωθερμική ενέργεια και ήρθε η καταστροφή!

Μια γερμανική πόλη 8.000 κατοίκων, στο κρατίδιο της Βάδης Βυρτεμβέργης, το Στάουφεν (Staufen), μοιάζει σαν να έχει χτυπηθεί από μεγάλο σεισμό. Πολλά κτίρια παρουσιάζουν τεράστιες ρωγμές, ενώ δεν είναι λίγα αυτά που γκρεμίστηκαν.

Οι τοπικές αρχές στη γραφική πόλη της Γερμανίας, που βρίσκεται στην άκρη του Μέλανα Δρυμού, αποφάσισαν να επενδύσουν στη γεωθερμική ενέργεια το 2007, με στόχο την πράσινη ενέργεια.

Δυστυχώς, η απόφαση αυτή εξελίχθηκε σε δράμα και όλα πήγαν στραβά.

Το Staufen στηρίζεται σε ένα στρώμα μαλακού ανυδρίτη, ορυκτό παρόμοιο με τον γύψο, κάτω από το οποίο είναι ένα στρώμα υπογείων υδάτων. Αυτός ο συνδυασμός αποδείχθηκε μοιραίος για τη μικρή πόλη.

Όταν τα τρυπάνια χτύπησαν τα υπόγεια ύδατα, αυτά πλημμύρισαν τον ανυδρίτη, ο οποίος σύντομα γυψοποιήθηκε και επεκτάθηκε κατά περίπου 50%.

Η συνέπεια ήταν το Staufen να έχει υψωθεί, σχεδόν, 62 εκατοστά πάνω από το έδαφος και να έχει μετακινηθεί στα πλάγια κατά 45 εκατοστά.

Πάνω από 270 κτίρια έχουν υποστεί σοβαρές ρωγμές μέσα σε μια δεκαετία και τα πράγματα δεν φαίνεται να βελτιώνονται.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Μίκαελ Μπένιτζ (Michael Benitz), «πρόκειται για μια καταστροφή σε αργή κίνηση»!

Δύο σπίτια κατεδαφίστηκαν ήδη και υπάρχουν φόβοι ότι θα χρειαστεί να γκρεμιστούν και πολλά άλλα, καθώς ξεκολλούν από τα θεμέλια τους και κινδυνεύουν να πέσουν ανά πάσα στιγμή.

Οι μετατοπίσεις των κτιρίων δεν γίνονται ομοιόμορφα, αλλά ανισομερώς, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να είναι αδύνατη η επισκευή.

Οι αντλίες εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να τραβήξουν τα υπόγεια ύδατα και να ελαχιστοποιήσουν τις επικείμενες ζημιές, αλλά είναι αβέβαιο πόσο καιρό θα πρέπει να είναι σε λειτουργία, για να επανέλθει το έδαφος σε φυσιολογικά επίπεδα.

Και δεν είναι μόνο το Staufen που υποφέρει εξαιτίας της ανεπιθύμητης γεωθερμικής διάτρησης. Οι γεωλόγοι ανέφεραν παρόμοια προβλήματα και σε άλλες δύο πόλεις.

Ωστόσο, παρά τη σοβαρή αυτή καταστροφή, η «γερμανική γεωθερμική Ενωση» με έδρα το Βερολίνο επιμένει ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων και ότι η γεωθερμική ενέργεια παραμένει μια έξυπνη και φιλική προς το περιβάλλον επιλογή…

Πηγή: Oddity Central / Βίντεο Tom Scott

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.