ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Απίθανο καμουφλάζ χταποδιού

Αν δεν βλέπατε το σχετικό βίντεο, ποτέ δεν θα είχατε την υποψία ότι βρίσκεται σ΄ αυτόν τον βυθό

Τα πλάνα με το χταπόδι να κρύβεται, πριν μεταμορφωθεί σ΄ ένα «τέρας», για να ξεγελάσει τον δύτη, έγινε viral.

Ο Ρότζερ Χάνλον (Roger Hanlon), ερευνητής στο Marine Biological Laboratory της Μασαχουσέτης, ο οποίος μελετά το καμουφλάζ των χταποδιών, είπε ότι το συγκεκριμένο στο βίντεο είναι γνωστό ως Octopus vulgaris (οκτόπους βουλγκάρις) και συμπεριφέρεται πολύ χαρακτηριστικά.

Ο θαλάσσιος βιολόγος Τζέιμς Γουντ (James Wood) επισήμανε ότι τα Octopus vulgaris βρίσκονται σε όλο τον κόσμο, αλλά κυρίως εντοπίζονται στην Καραϊβική.

Από την πλευρά του, ο Μάικε Βεκιόνε ( Mike Vecchione), ερευνητής ζωολόγος από το Ιδρυμα Smithsonian, τόνισε ότι το εξαιρετικό του καμουφλάζ δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς αυτός είναι ο βασικός τρόπος, με τον οποίο τα χταπόδια κατορθώνουν να παραμένουν ζωντανά.

Το καμουφλάζ είναι «το κύριο μέσο άμυνας», ανέφερε. «Είναι πολύ νόστιμα και υπάρχουν πολλοί, που θέλουν να τα φάνε», είπε χαρακτριστικά.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, τα χταπόδια βασίζονται σε εκατοντάδες χιλιάδες μικροσκοπικές χρωστικές κυψέλες, που ονομάζονται χρωματοφόρα. Μύες περιβάλλουν αυτά τα χρωματοφόρα, και ανάλογα με το περιβάλλον, οι μύες μπορούν να συστέλλονται, για να κάνουν τα κύτταρα των χρωστικών να φαίνονται μεγαλύτερα ή μικρότερα. Τα χρωματοφόρα μπορούν να αλλάξουν χρώμα, ώστε να ταιριάζουν με το περιβάλλον.

Όταν το καμουφλάρισμα σταματήσει να λειτουργεί, το χταπόδι -όπως φαίνεται στο βίντεο- μεταβαίνει στο σχέδιο Β: το σοκ! Και στη συνέχεια, φεύγει όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Πηγή: Live Science

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.