ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Να πώς ξύνονται οι φάλαινες

Χρησιμοποιούν μεγάλα βράχια μέσα στο νερό, για να τρίψουν την πλάτη τους.

Όπως ακριβώς οι άνθρωποι απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος στις φτέρνες με μια ελαφρόπετρα, έτσι και οι τοξοκέφαλες φάλαινες απολεπίζονται πάνω σε τεράστιες πέτρες στους ωκεανούς!

Το καλοκαίρι του 2014, μια ομάδα ερευνητών εντόπισε μερικές από αυτές τις φάλαινες σε έναν κόλπο στη βορειοανατολική ακτή του Καναδά.

Οι τοξοκέφαλες φάλαινες είναι θαλάσσια θηλαστικά της Αρκτικής, με μήκος από 15 μέχρι 18 μέτρα, και αρκετά ισχυρά, για να σπάσουν τον πάγο. Όμως, αυτή η ομάδα των φαλαινών έδειχνε να έχει δέρμα με μπαλώματα ανοιχτού γκρι. Προφανώς, είχε κάνει ένα καλό ξύσιμο.

Η μεταπτυχιακή φοιτήτρια Σάρα Φόρτουν (Sarah Fortune), από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, δεν ήξερε αν αυτός ο συγκεκριμένος πληθυσμός των τοξοκέφαλων φαλαινών έκανε τακτικά απολέπιση.

Έτσι, δύο χρόνια αργότερα, οι ερευνητές επέστρεψαν στο ίδιο σημείο. Αυτή τη φορά είχαν μαζί τους ένα drone, το οποίο πέταξε, για να τραβήξει φωτογραφίες και βίντεο από 83 φάλαινες. «Είδαμε πολύ καθαρά ότι οι φάλαινες έκαναν στροφές, τρίβοντας το σώμα τους στα βράχια», δήλωσε η Φόρτουν.

Η τελετουργία απολέπισης των φαλαινών μπορεί να είναι πιο σημαντική από ό, τι φαίνεται. Ίσως να χρειάζεται να απαλλαγούν από παράσιτα του δέρματος, όπως ψείρες, ή από πλαγκτόν. Επίσης, ενδεχομένως να θέλουν να απομακρύνουν δέρμα που υπέστη ζημιά από τον ήλιο. Ή στο κάτω κάτω της γραφής τους αρέσει το ξύσιμο!

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS ONE.

Πηγή: The Verge / Βίντεο PLOS Media

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.