ΕΡΕΥΝΑ

Γιατί οι άνθρωποι ερωτεύονται;

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τελικά την αιτία την αγάπης.

Εδώ και χρόνια αγωνίζονται να καθορίσουν τα βιολογικά της θεμέλια και τώρα, σε μια νέα μελέτη, μία ερευνητική ομάδα βρήκε στοιχεία ότι οι άνθρωποι εξελίχθηκαν, για να ερωτεύονται.

Προηγούμενες μελέτες προσπάθησαν να εντοπίσουν μια γενετική ή νευρολογική βάση, αλλά η νέα έρευνα παρουσιάζει την πρώτη απόδειξη ότι η αγάπη επηρεάζει την αναπαραγωγική επιτυχία, που σημαίνει ότι συνδέεται με τον αριθμό των παιδιών που αποκτούν.

Η έρευνα έδειξε ότι η δέσμευση σε έναν σύντροφο, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, συσχετίστηκε με τον αριθμό των παιδιών στον λαό της Τανζανίας Hadza (Χάντζα).

Η έρευνα «μπορεί να ρίξει νέο φως στο νόημα της αγάπης στο εξελικτικό παρελθόν των ανθρώπων», γράφουν οι συγγραφείς στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Psychology.

Στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες, παράγοντες όπως η αντισύλληψη διαταράσσουν τον πιθανό σύνδεσμο μεταξύ αγάπης και αριθμού παιδιών. Γι΄ αυτό η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Δρ Πιοτρ Σοροκόφσκι (Piotr Sorokowski), από το Πανεπιστήμιο του Βρότσλαβ, επέλεξε να μελετήσει τους ανθρώπους Χάντζα.

Υποστήριξαν ότι ο τρόπος ζωής τους είναι πιο συγκρίσιμος με τον τρόπο ζωής των προϊστορικών μας προγόνων και, επομένως, θα μπορούσε να δώσει πληροφορίες για την πρώιμη εξέλιξη της αγάπης.

Για να μετρήσουν την αγάπη που ένιωσαν οι παντρεμένοι, που συμμετείχαν στη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια μέθοδο που ονομάζεται τριγωνική κλίμακα αγάπης. Αυτή βασίζεται σε τρεις συνιστώσες που στόχο έχουν να μετρήσουν το βάθος της αγάπης: οικειότητα, πάθος και δέσμευση.

Αφού συγκεντρώθηκαν οι απαντήσεις για τη βαθμολόγηση του κάθε συμμετέχοντα για αυτά τα τρία συστατικά, οι επιστήμονες συνέκριναν αυτές τις βαθμολογίες με τον αριθμό των παιδιών, που γεννήθηκαν στους σημερινούς γάμους τους.

«Βρήκαμε ότι η δέσμευση και η αναπαραγωγική επιτυχία ήταν θετικά και σταθερά συνδεδεμένα και στα δύο φύλα», γράφουν οι επιστήμονες. Μάλιστα, εντόπισαν μια θετική σχέση μεταξύ πάθους και αναπαραγωγικής επιτυχίας στις γυναίκες.

Από την άλλη πλευρά, μία αρνητική συσχέτιση μεταξύ οικειότητας και αριθμού παιδιών μπορούσε να προκύψει από μια βουτιά στην οικειότητα μεταξύ των συντρόφων, όταν υπάρχουν πολλά παιδιά γύρω.

Οι ερευνητές λένε ότι το πάθος και η δέσμευση μπορεί να είναι βασικοί παράγοντες που αυξάνουν τη δυνατότητα αναπαραγωγής. Αυτό σημαίνει ότι «η επιλογή προώθησε την αγάπη στην ανθρώπινη εξέλιξη», γράφουν στη μελέτη.

Ο καθηγητής Μάικλ Γκράτσκι (Michael Gratzke), από το Πανεπιστήμιο του Χαλ, σχολίασε ότι η έννοια της αγάπης ποικίλλει μεταξύ των πολιτισμών, επισημαίνοντας ότι σε μεγάλο μέρος του κόσμου, η αγάπη δεν θεωρείται αναγκαστικά ό,τι σχετίζεται με την αναπαραγωγική επιτυχία.

Πηγή: Independent / Εικόνες Unsplash

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.