ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κούκλα με «ψυχή»!

Είναι μέρος της ζωής των κατοίκων της Ταϊλάνδης!

Οι κούκλες Λουκ Τεπ (Luk Thep) δεν είναι ένα απλό πράγμα για διακόσμηση ή παιχνίδι. Είναι ενταγμένες στον τρόπο ζωής των Ταϊλανδών, κάποιοι από τους οποίους τους συμπεριφέρονται σαν να είναι παιδιά τους.

Οι άνθρωποι είναι τόσο πολύ δεμένοι με τις κούκλες αυτές, ώστε η κρατική αεροπορική εταιρεία κλείνει θέσεις για ταξίδια μαζί με Luk Thep!

Παράλληλα, η κουλτούρα των κατοίκων, που διέπεται από μιας μορφής μυστικισμό, θεωρεί τις κούκλες «ζωντανή ψυχή» και ορισμένοι πιστεύουν ότι μέσα τους βρίσκεται κάποιο πεθαμένο παιδί τους!

Πριν από δύο χρόνια η ανεξάρτητη φωτορεπόρτερ, Αμάντα Μάσταρντ (Amanda Mustard) έκανε μια εντυπωσιακή φωτογραφική σειρά αφιερωμένη στο φαινόμενο αυτό, με τον τίτλο «»Luk Thep» Spirit Dolls».

Η ιδέα για το φωτογραφικό έργο ήρθε όταν διαπίστωσε ότι πολλοί άνθρωποι μετέφεραν αυτές τις κούκλες σε αγορές, εστιατόρια και εμπορικά κέντρα, σαν να ήταν ένα παιδί.

Η φωτορεπόρτερ άρχισε να συναντά τους ιδιοκτήτες και να μοιράζεται κάποιες ιδιαίτερες στιγμές μαζί τους, καθώς δεν ήταν εύκολο να της μιλήσουν για τις κούκλες τους.

Κάθε οικογένεια με την οποία συναντήθηκε η Mustard είχε τους δικούς της λόγους για να «υιοθετήσει» μια κούκλα Luk Thep.

Συχνά την έπαιρναν στο σπίτι για να φέρει οικονομική τύχη ή να μαλακώσουν τον πόνο μιας απώλειας. Πάντως πίστευαν ότι, όσο περισσότερο νοιαζόταν για τις κούκλες τους, τόσο καλύτερη θα ήταν η τύχη τους.

«Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ήταν απρόθυμοι να μιλήσουν για το κόστος», δήλωσε η Mustard, «επειδή θεωρούν «ανθρώπινες» της κούκλες τους»!

Πάντως, σε έρευνα της βρήκε φθηνές πλαστικές κούκλες που πωλούνταν σε καταστήματα παιχνιδιών, μέχρι αυτές που κοστίζουν εκατοντάδες δολάρια.

Όπως περιγράφει η Mustard, υπάρχουν και εκείνες με υψηλότερη ποιότητα, που έχουν ανθρώπινα μαλλιά και εισαγόμενα εξαρτήματα από τις ΗΠΑ, κατασκευασμένες από εταιρείες, οι οποίες παράγουν κούκλες με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ρεαλισμό.

Το μέγεθος για τις συνηθισμένες Luk Thep κυμαίνεται από το γνωστό σε όλους μέγεθος μιας κούκλας, μέχρι αυτό ενός μικρού παιδιού.

Πηγή: Feature Shoot

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.