ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η λίμνη με το νερό του Άρη!

Η γεωλογική παραξενιά βρίσκεται στην Ανταρκτική.

Photo Pierre Roudier

Στους πρόποδες των βουνών Τρανσαντάρκτικ (Transantarctic) υπάρχει η Ντον Χουάν (Don Juan), μία ασυνήθιστη λίμνη, γεμάτη με «σιρόπι» άλμης, που μπορεί να παραμείνει υγρό στους -50 βαθμούς Κελσίου, πολύ κάτω από το σημείο πήξης του νερού!

Ομως, η πηγή του νερού και του αλατιού παραμένει ένα μυστήριο παρά τις προσπάθειες των ερευνητών να ρίξουν φως.

Τώρα, μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, που δημοσιεύτηκε στις 15 Σεπτεμβρίου στο περιοδικό Earth and Planetary Science Letters, χρησιμοποιεί την περίεργη χημεία της λίμνης, για να εντοπίσει την πηγή του αλμυρού νερού.

Photo NASA

Οπως αναφέρεται, τροφοδοτείται από ένα περιφερειακό σύστημα υπόγειων υδάτων και όχι, όπως είχε προταθεί προηγουμένως, από την υγρασία που ξεχειλίζει από τις τοπικές πλαγιές της κοιλάδας.

«Η Ντον Χουάν ίσως είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες λίμνες στη Γη», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Τζόναθαν Τόνερ (Jonathan Toner). «Μετά από 60 χρόνια εκτεταμένης έρευνας, ακόμα δεν γνωρίζουμε από πού ακριβώς προέρχεται (το νερό), τι οδηγεί το γεγονός ότι είναι ορατό στην επιφάνεια και πώς αλλάζει».

Η λίμνη είναι μικρή, με πλάτος 100 μέτρα και μήκος 300 μέτρα, και ρηχή, με βάθος κατά μέσο όρο τα 10 εκατοστά. Ανακαλύφθηκε το 1961 από τον Τζορτζ Μέγιερ (George H. Meyer), ωστόσο πήρε το όνομά της από τους πιλότους του ελικοπτέρου που μετέφεραν την αποστολή σ΄ αυτή: τον Ντόναλντ Ρόε (Donald Roe) και Τζορτζ Χίκεϊ (John Hickey).

Photo Pierre Roudier

Η λίμνη δεν παγώνει εξαιτίας των μοναδικών αλάτων της, με τη θερμοκρασία στην περιοχή να κυμαίνεται από -50 βαθμούς Κελσίου μέχρι 10 βαθμούς Κελσίου.

Ο Τόνερ είναι γεωχημικός, ο οποίος ειδικεύεται στον σχηματισμό του νερού και τις ιδιότητές του σε ακραία περιβάλλοντα. Για τη μελέτη, δημιούργησε ένα μοντέλο για να υπολογίσει πώς το αλμυρό νερό αλλάζει κατά την εξάτμιση, την κατάψυξη, αλλά και με διαφορετικές εισροές και εκροές νερού και αλατιού.

Επειτα, έτρεξε το μοντέλο του σε διάφορες καταστάσεις, ανακαλύπτοντας ότι το «σώμα» της λίμνης προέρχεται από βαθιά υπόγεια ύδατα. Μάλιστα, οι υπολογισμοί του δείχνουν ότι το νερό πρέπει να βγαίνει μέσω κάποιας αθέατης υπόγειας εκροής.

Photo jdickson

Η υδρολογία της λίμνης είναι σημαντική για τους γεωλόγους, γιατί πουθενά στη Γη δεν υπάρχει τέτοια περιοχή που να μοιάζει περισσότερο με τον Άρη.

Ο Κόκκινος Πλανήτης είναι εξαιρετικά κρύος και ξηρός. Οι κοιλάδες ΜακΜούρντο Ντράι (McMurdo Dry) αποτελούν επίσης μία από τις πιο κρύες και ξηρές τοποθεσίες της Γης.

«Εάν υπάρχει νερό στον Άρη, πιθανότατα θα μοιάζει πολύ με αυτό στη λίμνη», δήλωσε ο Toner. «Η κατανόηση του πώς σχηματίστηκε», επισήμανε, «έχει μεγάλη σημασία για το πού θα περίμενε κανείς να βρει παρόμοια περιβάλλοντα στον Άρη».

Πηγή: Phys.org

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.