ΕΡΕΥΝΑ

Ποιο δωμάτιο στο σπίτι σας έχει τα περισσότερα έντομα;

Δεν είναι το μπάνιο.

Εντομολόγοι από το κρατικό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και την Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνια, στις ΗΠΑ, ανέφεραν ότι τα σπίτια είναι αρκετά άνετα, για να ζήσουν τα έντομα που σέρνονται στα υπόγεια.

Μάλιστα, πολλά και διαφορετικά έντομα επιβιώνουν σε μέρη του σπιτιού, που έχουν πρόσβαση στην ύπαιθρο ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, ανεξάρτητα από το πόσο τακτοποιημένοι είναι οι χώροι.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports, τα έντομα στρατοπεδεύουν περισσότερο στα σαλόνια μας παρά στις κουζίνες και στα μπάνια!

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν περισότερα από 10.000 έντομα, ζωντανά και νεκρά, από 50 σπίτια στο Ράλεϊ (Raleigh) της Βόρειας Καρολίνας. Επρόκειτο για 47 οικογένειες αβλαβών εντόμων, όπως ασημόψαρο, ψωκόπτερα, φρουτόμυγες και πασχαλιές. Παράσιτα, όπως κοριοί, ψύλλοι και τερμίτες ήταν πιο σπάνιοι.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η μελέτη αναφέρεται περισσότερο στους τύπους των εντόμων κι όχι τόσο στους αριθμούς τους.

Τα σαλόνια με χαλιά, στο ισόγειο και με μεγάλη πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο, φιλοξενούσαν τα περισσότερα είδη εντόμων σε σχέση με με τα υπόλοιπα δωμάτια των σπιτιών.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους: ένα τυπικό σαλόνι είναι μεγαλύτερο από ένα μπάνιο και διαθέτει περισσότερους χώρους, για να ζήσουν τα έντομα. Επίσης, τα παράθυρα και οι πόρτες τους δίνουν πολύ καλές ευκαιρίες, για να εισέλθουν και να κατασκηνώσουν.

Από την άλλη, το χαλί είναι λίγο πιο δύσκολο να εξηγηθεί: ή πολλά έντομα θέλησαν να ζήσουν σ΄ αυτό ή κόλλησαν και πέθαναν στις βελούδινες ίνες του.

Ακόμη, η έρευνα έδειξε ότι δεν έχει σημασία πόσο καθαρά ήταν τα σπίτια.

Τα κατοικίδια ζώα έπαιξαν ένα ρόλο στην καθαριότητα, αλλά οι ερευνητές δεν είχαν αρκετά στοιχεία, για να καταλήξουν σε αξιόπιστα συμπεράσματα. Ωστόσο, παρατήρησαν ότι τα σπίτια με σκύλους είχαν περισσότερα έντομα από εκείνα με γάτες, ίσως επειδή τα αιλουροειδή τα έτρωγαν.

Τα συμπεράσματα της μελέτης δεν μπορούν να αποτελέσουν κανόνα, καθώς η ομάδα παρακολούθησε μόνο 50 σπίτια σε μια ενιαία γεωγραφική περιοχή. Επομένως τα στοιχεία μπορεί να αλλάξουν σε διάφορες περιοχές ή ακόμη και σε διαφορετικές εποχές.

Επίσης, δεν αναφέρεται σε πόσο χρόνο από την ειδοποίηση των ιδιοκτητών, οι ερευνητές επισκέφτηκαν τα σπίτια των ανθρώπων. Οι κάτοικοι θα μπορούσαν να έχουν τακτοποιήσει κάποια πράγματα, γνωρίζοντας ότι μια ομάδα εντομολόγων θα πήγαινε να τους δει.

Ωστόσο, αυτή η μελέτη αποτελεί ένα βήμα, για να γνωρίσουμε την ποικιλόμορφη κοινότητα των εντόμων που μοιράζονται τα σπίτια μας και βέβαια, ποιους χώρους προτιμούν.

Πηγή: The Verge / Εικόνα Matt Bertone-North Carolina State University

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: , , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.