ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η κεραμική τέχνη των κτιρίων

Ήταν εισαγόμενη στην Πορτογαλία τον 15ο αιώνα και έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα!

Αυτή η εξαιρετική ζωγραφική πάνω σε πλακάκια σε κάθε επιφάνεια σπιτιών, εκλησσιών, σταθμών τρενων, δημοσίων κτιρίων και ανακτόρων, αποτελεί μια μοναδική «σφραγίδα», στις μεγάλες πορτογαλικές πόλεις.

Λέγεται αζουλέζου (azulejo), μια ονομασία αραβικής προέλευσης από τη λέξη al – zulayj, που σημαίνει «γυαλισμένη πέτρα».

Η τέχνη του αζουλέζου μεταφέρθηκε στην Ισπανία και την Πορτογαλία από τους Μαυριτανούς της Βόρειας Αφρικής κατά το 14ο αιώνα.

Τα μαυριτανικά πλακίδια ήταν διακοσμημένα με γεωμετρικά σχέδια ή με μορφές ζώων, και φιλοτεχνούνταν από Μαυριτανούς τεχνίτες στη Σεβίλλη.

Όταν ο Πορτογάλος βασιλιάς Μανουήλ Α επισκέφθηκε τη Σεβίλλη και την Αλάμπρα στη Γρανάδα της Ισπανίας, έκπληκτος από την αισθητική των ισπανικών πλακιδίων, εφάρμοσε αυτό το έργο τέχνης στην κουλτούρα του βασιλείου του.

Ήθελε να διακοσμήσει το δωμάτιο του στο παλάτι, στη Σίντρα, με τον ίδιο τύπο πλακιδίων που είδε στην Ισπανία και έτσι τα εισήγαγε από τη Σεβίλλη. Αυτά τα κεραμίδια ήταν αυστηρά γεωμετρικά σχεδιασμένα, χωρίς να απεικονίζουν ανθρώπινες μορφές, καθώς ήταν αντίθετες με τον ισλαμικό νόμο.

Στις αρχές όμως του 16ου αιώνα, η βιοτεχνία και η παραγωγή των αζουλέζου αναπτύχθηκε στην Πορτογαλία σε ευρεία κλίμακα και ανεξαρτητοποιήθηκε από τις ισπανικές επιρροές, αφού η παραγωγή στην Ισπανία είχε αρχίσει να φθίνει, μέχρι που διακόπηκε τελείως κατά το 18ο αιώνα.

Σε όλη τη διάρκεια του 17ου αιώνα, η Πορτογαλία, με μεγάλους κεραμίστες, έφθασε στη μεγαλύτερη ακμή της παραγωγής αζουλέζου. Άρχισε μάλιστα να εξάγει τα φημισμένα πλέον πλακάκια της και στις πορτογαλικές κτήσεις των Αζορών, της Μαδέρας και της Βραζιλίας.

Γύρω στο 1690, άρχισαν να παράγονται τα περίφημα γαλανόλευκα πλακίδια αζουλέζου, που έγιναν γνωστά σ’ όλο τον κόσμο και κατέκτησαν τις αγορές της Ευρώπης, της Ασίας και ακόμη της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής.

Κατά το 18ο και 19ο αιώνα, η μόδα επέβαλε τη διακόσμηση ολόκληρων των επιφανειών και των προσόψεων των κτιρίων με τα πλακίδια σε διαφορετικά σχέδια, που αρχικά ήταν μονόχρωμες παραστάσεις και αργότερα πιο πολύπλοκες πολύχρωμες απεικονίσεις.

Κάτι που συνεχίστηκε ακόμα και τον 20ο αιώνα με τα πλακάκια να κοσμούν πολλά κτίρια στη Λισαβόνα και στο Πόρτο.

Πηγές: Vintage News και Wikipedia

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.