ΕΡΕΥΝΑ

Το μεγαλύτερο μονοπάτι με πατημασιές δεινοσαύρων

Σε γαλλικό ορεινό χωριό.

Photo P. Dumas

Το 2009, ανακαλύφτηκε μια σειρά από πολύ μεγάλες πατημασιές δεινοσαύρων στο Plagne (Πλαγν) και σήμερα, μετά από περαιτέρω ανασκαφές και αναλύσεις, έχει ανακοινωθεί ότι αποτελούν μέρος ενός μεγάλου μονοπατιού -ή ενός συνόλου διαδρομών- που εκτείνεται σε πάνω από 150 μέτρα.

Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Geobios, αναφέρεται ότι τα ίχνη αυτά έχουν μια ιστορία 150 εκατομμυρίων ετών και ανήκουν σε σαυρόποδα, με μήκος τουλάχιστον 35 μέτρων και βάρος 35 τόνων. Τα σαυρόποδα ήταν φυτοφάγα και θεωρούνται οι γίγαντες των δεινοσαύρων.

Οι πατημασιές που βρέθηκαν το 2009, αποτελούν μέρος μία διαδρομής με 110 ίχνη, που απλώνονται σε μια έκταση 155 μέτρων, ένα παγκόσμιο ρεκόρ για τα σαυρόποδα.

Drawing A. Bénéteau/ photo Dinojura

Η χρονολόγηση των ασβεστολιθικών στρωμάτων της περιοχής αποκαλύπτει ότι το μονοπάτι σχηματίστηκε πριν από 150 εκατομμύρια χρόνια, κατά την Πρώιμη Τιθιονική Εποχή της Ιουράσιας Περιόδου.

Εκείνη την εποχή, η περιοχή του Πλαγν βρισκόταν σε μια τεράστια ανθρακική πλατφόρμα που λουζόταν από μια ζεστή και ρηχή θάλασσα. Η παρουσία μεγάλων δεινοσαύρων δείχνει ότι η περιοχή πρέπει να έχει κατακερματιστεί σε πολλά νησιά, που πρόσφεραν αρκετή βλάστηση για τη διατήρηση των ζώων.

Οι βιομετρικές αναλύσεις έδειξαν ότι οι πατημασιές ανήκουν σε δεινόσαυρο μήκους τουλάχιστον 35 μέτρων, βάρους μεταξύ 35 και 40 τόνων, ο οποίος είχε ένα μέσο βήμα 2,80 μ. και ταξίδευε με ταχύτητα 4 χλμ. / ώρα. Έχει προσδιοριστεί στο είδος Brontopodus plagnensis.

Πηγή: Science Daily

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.