ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Γρασίδι με γεύση τσιπς!

Μόνο στην Αυστραλία.

Photo abc.net.au/Ben Anderson

Η εκπληκτική ανακάλυψη έγινε κατά λάθος, όταν οι ερευνητές εργάζονταν μέχρι αργά τη νύχτα στο Περθ και ένας από αυτούς έγλειψε κάποια στιγμή τα δαχτυλά του!

Εκείνο το βράδυ, βιολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας κατηγοριοποιούσαν δείγματα χορταριών στο εργαστήριο, σύμφωνα με όσα ανέφερε το ABC North West.

Επρόκειτο για είδη του Σπίνιφεξ (spinifex, του γένους Triodia), ένα ντόπιο αυστραλιανό φυτό, που είναι γνωστό για την ανθεκτικότητα και την ικανότητά του να αντιστέκεται στις χειρότερες ξηρασίες, στην άγονη ενδοχώρα.

Περισσότερα από 64 διαφορετικά είδη Τριόντια (Triodia) εντοπίζονται σε όλη την Αυστραλία (καλύπτει το 30% της έκτασής της), αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο αριθμός τους μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς ορισμένα είδη βρίσκονται σε δύσκολα σημεία πρόσβασης.

Photo abc.net.au/Matthew Barrett

Η περίεργη γεύση, σαν τσιπς με αλάτι με και ξύδι, φαίνεται να προέρχεται από μικροσκοπικά σταγονίδια ενός υγρού πάνω στα νεαρά στελέχη του χόρτου.

Πρόκειται για το πολυετές γρασίδι Triodia scintillans (Τριόντια σίντιλανς), ένα από τα οκτώ νέα είδη που περιγράφουν ο βιολόγος Μάθιου Μπάρετ (Matthew Barrett) και ο συνεργάτης του Μπεν ΄Αντερσον (Ben Anderson).

Στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Australian Systematic Botany, οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα σταγονίδια που βρίσκονται στο γρασίδι, «μπορούν να παραμείνουν ένα ιξώδες υγρό ή να γίνουν κρυσταλλικά μετά από ξήρανση του δείγματος». Ωστόσο, τα υλικά είναι υδατοδιαλυτά και μπορούν να πλυθούν από τα φύλλα.

Πολλά χόρτα εκκρίνουν κολλώδη σάκχαρα, πρωτεΐνες ακόμη και αλάτι με τη μορφή μικροσφαιριδίων στην επιφάνεια των φύλλων τους. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι τα σταγονίδια που βρήκαν στο γρασίδι Τ. Scintillans, έχουν ανάλογη συμπεριφορά.

Πηγή: Science Alert

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.