ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η λίμνη με την ψυχεδελική εμφάνιση!

Περιέχει τα μισά από τα ορυκτά που γνωρίζει η ανθρωπότητα!

Η λίμνη Σίρλες (Searles), στην περιοχή Τρόνα, κοντά στο Εθνικό Πάρκο της Κοιλάδα του Θανάτου παρουσιάζει μια εξώκοσμη εικόνα.

Όμως, αποτελεί πηγή για τεράστιες ποσότητες λευκού βόρακα, με κατακόκκινα σαν αίμα τμήματα και μαύρες πισίνες με κορεσμένο ορυκτό αλάτι.

Οι θερμοκρασίες, εκεί, φτάνουν τους 46 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με μέσο όρο μόλις 7 εκατοστά βροχόπτωσης.

Οι δορυφορικές εικόνες παρουσιάζουν ένα γήινο καλειδοσκόπιο, αν και είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Δισεκατομμύρια τόνοι ορυκτών κοιτασμάτων και αλάτων είναι στρωματοποιημένοι κάτω από το χώμα.

Οι αρμόδιοι στο Γραφείο Ιστορικής Διαφύλαξης στην Καλιφόρνια εκτιμούν ότι ο σχηματισμός της λίμνης Searles περιέχει δείγματα τουλάχιστον «των μισών φυσικών στοιχείων που είναι γνωστά στον άνθρωπο».

Η ανακάλυψη της πιστώνεται στους Dennis και John Searles το 1862, ενώ αναζητούσαν χρυσό. Αρχικά, δεν συνειδητοποίησαν αμέσως την αξία αυτών που είχαν ανακαλύψει και χρειάστηκε μια δεκαετία για αρχίσουν την εξόρυξη του βόρακα και άλλων ορυκτών.

Ο βόρακας είναι ένα ένυδρο ορυκτό, το οποίο σήμερα έχει πολλές χρήσεις, από λιπάσματα, προϊόντα καθαρισμού, μέχρι εφαρμογές στην ιατρική και τη μαγειρική.

Στη λίμνη δεν υπάρχει μόνο βόρακας, αλλά μεταξύ άλλων εντοπίστηκαν ανθρακικό κάλιο και νάτριο, λίθιο, ορυκτό αλάτι, θειικά και αλογονούχα ορυκτά.

Σύμφωνα με γεωλογικές μελέτες η Searles κάποτε κρατούσε υφάλμυρο νερό, σε βάθος 200 μέτρων. Οι διακυμάνσεις στα επίπεδα της λίμνης αντιστοιχούν στη διαμόρφωση του εδάφους από την εποχή των παγετόνων.

Η λεκάνη απορροής της λίμνης έχει, περίπου, 19 χιλιόμετρα μήκος και 13 χιλιόμετρα πλάτος. Στο ευρύτερο σημείο της, αποδίδει ετησίως 1,7 εκατομμύρια τόνους βιομηχανικών ορυκτών, ενώ τα αποθέματα υπερβαίνουν τα 4 δισεκατομμύρια τόνους.

Πηγές Atlas Obscura και Wikipedia

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.