ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαγευτικές υπόγειες σπηλιές

Αποτελούν παγκοσμίου φήμης δίκτυο σπηλαίων στη Σλοβενία.

Σε ύψος 8.273 μέτρων βρίσκεται το Križna jama, ένα πανέμορφο και έντονα προστατευμένο σύστημα σπηλιών, που είναι γεμάτες με σμαραγδένιες πράσινες λίμνες, οι οποίες τροφοδοτούνται κυρίως από το οροπέδιο Μπλόουκ (Bloke).

Το Križna φιλοξενεί μια πλούσια βιοποικιλότητα που το καθιστά ένα από τα μεγαλύτερα μεμονωμένα οικοσυστήματα στον κόσμο.

Από τις αμέτρητες σπηλιές, μόνο 20 δικαιολογούν τον ορο της σπηλιάς, με μοναδική ομορφιά και διαστάσεις που ανταγωνίζονται πολλές από τις πολύ μεγαλύτερες καρστικές τοποθεσίες που βρέθηκαν στη νοτιοανατολική Κίνα, το Βιετνάμ, το Λάος και την Παπούα Νέα Γουινέα.

Ο Βρετανός φωτογράφος Ρόμπι Σον (Robbie Shone), που ζει στην Αυστρία, απαθανάτισε τα σπήλαια αυτά, όπου μερικά από τα πιο διάσημα ποτάμια – Reka, Rak και Pivka – εξαφανίζονται και αναδύονται σε άλλα σημεία!

«Ο ποταμός Reka είναι το κλειδί για ολόκληρο αυτό το φωτογραφικό έργο», λέει ο Shone, ο οποίος ονειρευόταν να τραβήξει αυτές τις εικόνες την τελευταία δεκαετία, όταν είχε δει μια φωτογραφία των σπηλαίων στο Διαδίκτυο.

Όπως περιγράφει, τόσο η είσοδος όσο και η έξοδος απαιτεί ορειβατική και σπηλαιολογική εμπειρία, με τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού.

Οι σπηλιές αποτελούν κληρονομιά της UNESCO, στις οποίες ολόκληρος ο ποταμός Reka φαίνεται να καταπίνεται από τη γη, αλλά συνεχίζει να ρέει κατά μήκος ενός υπόγειου καναλιού πριν τελικά επανεμφανιστεί 30 χιλιόμετρα πιο μακριά.

Οι σπηλιές αυτές έχουν διαδραματίσει πολλούς ρόλους στην ιστορία του τόπου, καθώς οι κάτοικοι των γύρω περιοχών τις χρησιμοποίησαν για πόσιμο νερό, σαν ψυγείο, αλλά και για αποθήκευση πυρομαχικών κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Το Jojama Postojna είναι το μεγαλύτερο και πιο τουριστικό σπήλαιο της Σλοβενίας, με ένα τρένο που μεταφέρει τους επισκέπτες μέσω σηράγγων και αίθουσων γεμάτων με απολιθώματα.

Η Postojna και η κοντινή Planinska jama είναι το σπίτι του Proteus anguinus, μιας απειλούμενης θαλάσσιας σαλαμάνδρας που ονομάζεται «ανθρώπινο ψάρι».

Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, στο Postojna δημιουργείται η φάτνη της γέννησης και περισσότεροι από 500 άνθρωποι συγκεντρώνονται για να παρακολουθήσουν εορταστική παράσταση, ανάμεσα σε σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Ο Shone και η ομάδα του εξερεύνησαν τις σπηλιές όταν το νερό ήταν αρκετά χαμηλό. Κατά τη διάρκεια των χειμερινών πλημμυρών, τα ποτάμια φουσκώνουν και είναι δύσκολη η προσέγγιση.


Πηγή: National Geographic

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.