ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κι όμως είναι ζωγραφισμένος τοίχος!

Δεν μπορείτε να φανταστείτε πώς ήταν πριν!

Αυτή η τρισδιάστατη ζωγραφική έχει δώσει άλλη μορφή στην πόλη της Λυών, στη Γαλλία, εδώ και 40 χρόνια.

Τότε, ξεκίνησε το έργο της μια ομάδα καλλιτεχνών, η «CitéCréation», μετατρέποντας την πόλη σε μια γκαλερί τέχνης, και σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 150 ζωγραφισμένα κτίρια.

Οι τεράστιοι πίνακες, που δεν μπορεί κανείς να τους χαρακτηρίσει απλά γκράφιτι, στηρίζονται στην τεχνική που λέγεται «trompe l’oeill».

Οι ζωγράφοι που την ακολουθούν, χρησιμοποιούν ρεαλιστικές εικόνες για να δημιουργήσουν την οπτική ψευδαίσθηση ότι τα απεικονιζόμενα αντικείμενα υπάρχουν σε τρεις διαστάσεις.

Οι τεράστιες τοιχογραφίες καλύπτουν τοίχους σε όλη τη Λυών που απεικονίζουν ιστορικά γεγονότα, διάσημους ανθρώπους ή στιγμές της καθημερινής ζωής.

Η σχέση αγάπης της Λυών με τη ζωγραφική μεγάλης κλίμακας ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν μια ομάδα φοιτητών αποφάσισε να φέρει την τέχνη έξω από τα όρια των γκαλερί και των μουσείων, στους δρόμους, ανάμεσα στους απλούς ανθρώπους.

Το 1978, γεννήθηκε το φοιτητικό καλλιτεχνικό συνεταιριστικό κίνημα, CitéCréation, καθώς ο τότε δήμαρχος της πόλης είχε τις ίδιες απόψεις για την αλλαγή μορφής της Λυών και ξεκίνησε διάφορα προγράμματα για την αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων και πλατειών.

Για να δημιουργήσουν πίνακες τέτοιων μνημειακών αναλογιών, οι καλλιτέχνες σπάζουν το έργο τέχνης σε μικρά διαχειρίσιμα τετράγωνα.

Κάθε τετράγωνο μιας προγραμματισμένης εικόνας προβάλλεται έπειτα σε έναν τοίχο και ζωγραφίζεται, αφού πρώτα ακολουθηθούν οι απαραίτητες τεχνικές για τη σκιαγράφηση του.

Κάθε τοιχογραφία απαιτεί δύο έως εννέα μήνες για να ολοκληρωθεί. Είναι ενδιαφέρον ότι το 80% των καλλιτεχνών της οργάνωσης είναι γυναίκες.

Μέχρι σήμερα, η CitéCréation έχει ολοκληρώσει περισσότερες από 650 τοιχογραφίες ανά τον κόσμο, από τον Καναδά έως την Κίνα.

Πηγή: Amusing Planet

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.