ΕΡΕΥΝΑ

Το μυστικό για έναν ευτυχισμένο γάμο

Τι κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο αγαπημένοι, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η μελέτη, η οποία έγινε στις ΗΠΑ, αποκαλύπτει ότι οι μικρές χειρονομίες έχουν τη μεγαλύτερη σημασία. Και μάλιστα, μπορεί να μην είναι ρομαντικές, όπως η έκφραση συμπόνιας σε μια δύσκολη στιγμή ή το σφίξιμο της σχέσης με ένα παιδί.

Την ίδια ώρα, ο έλεγχος συμπεριφοράς, να γνωρίζει δηλαδή ο σύντροφος που βρίσκεται ανά πάσα στιγμή το έτερον ήμισυ, κατατάχθηκε στις λιγότερο αγαπητές ενέργειες.

Περίπου 495 Αμερικανοί ενήλικες απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το αν πιστεύουν ή όχι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα αισθάνονταν αγαπημένοι σε 60 διαφορετικά σενάρια.

Οι καταστάσεις αφορούσαν θετικές ενέργειες, όπως συναίσθημα από την υποδοχή ενός κατοικίδιου ζώου, ουδέτερα σενάρια όπως το συναίσθημα κοντά στη φύση αλλά και αρνητικά σενάρια, όπως κάποιος να ενεργεί κτητικά.

Μετά τη συγκέντρωση των δεδομένων, οι ερευνητές, από το Κολέγιο Κολέγιο Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, ανέπτυξαν ένα μοντέλο πολιτιστικής συναίνεσης – ένα πλαίσιο για τη μέτρηση των πεποιθήσεων ενός πολιτισμού.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες συμφωνούσαν ότι αποτελούν δείκτη αγάπης οι συμπεριφορές παρά η λεκτική έκφραση. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι συμφώνησαν ότι ένα παιδί που ασχολείται με αυτούς, αποτελεί ένδειξη αγάπης από κάποιον που λέει απλά «σ΄ αγαπώ».

Ακόμη, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν και στο τι δεν κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται αγαπημένα. Πρόκειται για συμπεριφορές που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως έλεγχοι.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Σεέιντα Χασμάτι (Saeideh Heshmati) επισήμανε ότι στην αμερικανική κουλτούρα φαίνεται πως οι έλεγχοι ή οι κτητικές συμπεριφορές δεν κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται αγαπημένοι και πως τέτοιες ενέργειες αποκαλύπτουν μια πολιτισμική διαφορά.

Οπως εξήγησε, υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι σε πολλές κοινότητες, αυτοί οι τύποι ελέγχου συμπεριφορών μπορεί να εκλαμβάνονται ως αγάπη, αλλά εδώ στην Αμερική δεν το βλέπουν έτσι.

Ακόμη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες τείνουν να γνωρίζουν λιγότερα για το τι θεωρεί η πλειοψηφία του αμερικάνικου πολιτισμού αγάπη. Σύμφωνα με την Χασμάτι, βάσει ευρημάτων μιας προγενέστερης μελέτης, οι άνδρες τείνουν να σκέπτονται διαφορετικά την έννοια της αγάπης από τις γυναίκες.

Τελικά, όπως δείχνει η έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Κοινωνικών και Προσωπικών Σχέσεων (Journal of Social and Personal Relationships), οι υπερβολικές ρομαντικές χειρονομίες και τα μεγάλα λόγια δεν κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται αγαπημένοι σε μια σχέση. Η αυθεντικότητα των πράξεων είναι αυτή που αποτελεί την ένδειξη της αγάπης.

Πηγή: EurekAlert / Πηγή: Pixabay

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.