ΤΟΠΟΙ

Η βιβλιοθήκη που ανήκει σε δύο χώρες

Τα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά περνούν μέσα από το κτίριο!

Η βιβλιοθήκη Χάσκελ (Haskell) είναι μοιρασμένη σε δύο κράτη. Η μια πλευρά της ανήκει στις ΗΠΑ και η άλλη στον Καναδά.

Και τα σύνορα είναι μια μαύρη γραμμή στο πάτωμα μεταξύ των παιδικών βιβλίων, που βρίσκονται στην Αμερική και των υπολοίπων, που ανήκουν στον Καναδά.

Αυτή η συνοριακή γραμμή χωρίζει τις πόλεις Ντέρμπι Λάιν (Derby Line), του Βέρμοντ στις ΗΠΑ και Στάνστεντ (Stanstead), του Κεμπέκ στον Καναδά.

Η δημιουργία της δεν έγινε τυχαία στο συγκεκριμένο σημείο. Η οικογένεια Haskell την έχτισε σκόπιμα, όπως την όπερα που βρίσκεται στο ίδιο κτίριο, κατά μήκος των συνόρων, το 1904, για να προωθήσει τη διασυνοριακή αλληλεπίδραση και τη φιλία.

Το αστείο είναι πως ορισμένοι επισκέπτες «παγώνουν» μπροστά στην μαύρη γραμμή και διστάζουν να την περάσουν, καθώς έχουν στο μυαλό τους την αίσθηση των συνοριακών σταθμών, κάτι που δεν ισχύει.

Η βιβλιοθήκη έχει το ρόλο της ζώνης ελευθέρων συναλλαγών που γίνονται με τα δύο νομίσματα, το αμερικανικό και το καναδικό δολάριο, για τις πωλήσεις βιβλίων και αναμνηστικών.

Παράλληλα, έχει δύο διαφορετικές διευθύνσεις, η μία στο Κεμπέκ και η άλλη στο Βέρμοντ. Η συλλογή των βιβλίων και η όπερα βρίσκονται στο Stanstead, αλλά η κεντρική είσοδος και τα περισσότερα καθίσματα της όπερας βρίσκονται στην πλευρά του Derby.

Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, το κτιριακό συγκρότημα του Haskell ονομάζονται από τους Αμερικανούς: «η μόνη βιβλιοθήκη στις ΗΠΑ χωρίς βιβλία» και «η μοναδική όπερα στις ΗΠΑ χωρίς σκηνή», καθώς αυτή ανήκει στην πλευρά του Καναδά, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της βιβλιοθήκης.

Ωστόσο, δεν υπάρχει είσοδος από τον Καναδά, αλλά μόνο έξοδος κινδύνου στην καναδική πλευρά. Όλοι οι υπάλληλοι και οι επισκέπτες πρέπει να χρησιμοποιούν την είσοδο των ΗΠΑ για να έχουν πρόσβαση στο κτίριο.

Οι εισερχόμενοι από τον Καναδά επιτρέπεται να εισέλθουν στην πόρτα των ΗΠΑ χωρίς να χρειάζεται να αναφέρουν στο τελωνείο, εφόσον επιστρέψουν στον Καναδά αμέσως μόλις εγκαταλείψουν το κτίριο της βιβλιοθήκης και της όπερας.

Η βιβλιοθήκη διαθέτει μια συλλογή περισσότερων από 20.000 βιβλίων στα γαλλικά και τα αγγλικά και είναι ανοιχτή στο κοινό 38 ώρες την εβδομάδα.

Το κτίριο αναγνωρίζεται ως ιστορικός χώρος και στις δύο χώρες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, καταχωρήθηκε στο Εθνικό Μητρώο Ιστορικών Χώρων από το 1976. Στον Καναδά χαρακτηρίστηκε ως Εθνικός Ιστορικός Χώρος το 1985 και υπήρξε επαρχιακή κληρονομιά από το 1977.

Πηγή: BBC

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.