ΕΡΕΥΝΑ

Η απλή παρατήρηση της φύσης φέρνει ευτυχία

Απλώς, στάσου και μύρισε τα τριαντάφυλλα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολούμπια (UBC), Χόλι-Αν Πασμόρ (Holli-Anne Passmore) λέει πως είναι αλήθεια ότι ο ελεύθερος χρόνος σε εξωτερικούς χώρους έχει άμεση σχέση με την ευτυχία.

Σύμφωνα με την ίδια, αν οι άνθρωποι αφιερώσουν χρόνο, για να παρατηρήσουν τη φύση γύρω τους, θα αυξήσουν τη γενική ευτυχία και την ευημερία τους.

Η Πασμόρ δημοσίευσε πρόσφατα μια έρευνα, η οποία εξετάζει τη σχέση ανάμεσα στην παρατήρηση της φύσης και την προσωπική ευημερία. Τα ευρήματα είναι πολύ ενθαρρυντικά.

Οι συμμετέχοντες στο πείραμα κλήθηκαν να τεκμηριώσουν πως το περιβάλλον που συναντούσαν στην καθημερινή τους ρουτίνα, τους έκανε να αισθάνονται.

Η μία ομάδα φωτογράφησε το «τέκνο» της φύσης που απέσπασε την προσοχή τους (φυτό, δέντρο, έντομο, πουλί, το φως μέσα από ένα παράθυρο) και έγραψε ένα σύντομο σημείωμα για το συναίθημα, το οποίο τους προκάλεσε.

Η δεύτερη ομάδα ασχολήθηκε με τις αντιδράσεις της σε αντικείμενα που φτιάχτηκαν από ανθρώπους, ενώ μια τρίτη ομάδα δεν έκανε τίποτε από όλα αυτά.

Συνολικά στη μελέτη, συμμετείχαν 395 άτομα. Οι απαντήσεις έδειξαν ότι τα επίπεδα της ευτυχίας ήταν συντριπτικά υψηλότερα στους ανθρώπους που παρατήρησαν τη φύση γύρω τους σε σχέση με εκείνους που φωτογράφισαν έργα ανθρώπων και την τρίτη ομάδα, η οποία δεν ασχολήθηκε.

Προηγούμενες μελέτες αναφέρουν ότι οι άνθρωποι που ζουν σε πράσινους χώρους, είναι γενικά πιο ευτυχισμένοι και μπορεί να έχουν μακροζωία σε σύγκριση με τους ανθρώπους των αστικών κέντρων. Η Πασμόρ πήγε το θέμα λίγο πιο πέρα.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια, ακόμη και η παρατήρηση ενός δέντρου σε μια στάση λεωφορείου στη μέση της πόλης, μπορεί να ενισχύει την ευτυχία του ανθρώπου.

Πηγή: Science Daily / Εικόνες Pixabay

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.