ΖΩΗ

Το τεράστιο πλοίο-θησαυροφυλάκιο

Τα έφτιαχναν οι Κινέζοι για να προβάλλουν σε όλο τον κόσμο τον πλούτο τους.

Μεταξύ του 1405 και του 1433, κατά την εποχή της αυτοκρατορίας των Μίνγκ (Ming), ο Κινέζος ναύαρχος Ζενγκ Χι (Zheng He),έκανε επτά μακρινά ταξίδια, στην Ανατολική Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Αυτές οι αποστολές, έμειναν στην κινεζική ιστορία ως «ταξίδια θησαυρού», καθώς αποτελούνταν από εκατοντάδες πλοία τεράστιων διαστάσεων που μετέφεραν πληρώματα 28.000 ναυτικών και μεγάλους θησαυρούς.

Σκοπός των ταξιδιών ήταν να προβάλλουν στον έξω κόσμο την κινεζική δύναμη και πλούτο, καθώς και να καθιερώσουν τον αυτοκρατορικό έλεγχο στο ναυτιλιακό εμπόριο.

Ο Zheng αφιέρωσε τα τελευταία 28 χρόνια της ζωής του στη ναυσιπλοΐα, μέχρι το θάνατο του λίγο μετά το έβδομο και τελευταίο του ταξίδι, καθώς ο νέος αυτοκράτορας δεν ενδιαφερόταν για τη συνέχιση τέτοιων ναυτικών περιπετειών που χρηματοδοτούσε η κυβέρνηση.

Το ναυπηγείο των πλοίων-θησαυροφυλακίων, στο Ναντζίνγκ (Nanjing), όπου χτίστηκε ο τεράστιος στόλος του Zheng, έκλεισε, εγκαταλείφθηκε και στη συνέχεια χάθηκε από την ιστορία.

Όμως, στο Nanjing δεν ξέχασαν την αίγλη που προσέδιδε στην πόλη η ναυπήγηση αυτών των πλοίων. Έτσι, δημιουργήθηκε ένα μοντέλο, μήκους 63 μέτρων, φτιαγμένο από  τσιμέντο και επενδεδυμένο με ξύλινες σανίδες.

Αν οι καταγεγραμμένες πληροφορίες θεωρηθούν ως πραγματικές, τότε προκύπτει ότι τα πλοία-θησαυροφυλάκια του Zheng ήταν μαμούθ σε μέγεθος, με εννέα ιστούς και τέσσερα καταστρώματα, ικανά να φιλοξενήσουν περισσότερους από 500 επιβάτες, καθώς και ένα τεράστιο φορτίο.

Ορισμένα από τα πλοία λέγεται ότι είχαν μήκος 137 μέτρα και πλάτος 55 μέτρα, τουλάχιστον διπλάσια από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πλοία εκείνης της εποχής. Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι τα πλοία ήταν ακόμη μεγαλύτερα, φτάνοντας στα 180 μέτρα!

Οι σύγχρονοι μελετητές, πάντως, αμφισβητούν αυτά τα μεγέθη και υποστηρίζουν ότι τα πλοία του Zheng He δεν θα μπορούσαν να είναι τόσο μεγάλα, επειδή θα κινδύνευαν να κοπούν στη μέση από καταιγίδες.

Ωστόσο  συμφωνούν ότι τα πλοία-θησαυροφυλάκια ήταν πολύ μεγάλα, αλλά εκτιμούν ότι το μήκος τους κυμαινόταν μεταξύ 119-124 μέτρων, ενώ πιο συντηρητικές εκτιμήσεις λένε πώς ήταν, περίπου, 60-76 μέτρα.

Το 2005 δημιουργήθηκε το πάρκο «Treasure Shipyard» στην καρδιά της Nanjing, όπου υπάρχουν αρκετά μικρά αντίγραφα των πλοίων και ένα μεγάλο μοντέλο.

Πηγή: Amusing Planet

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.