ΖΩΗ

Ποιο είναι το δικό σου ikigai;

Το ιαπωνικό μυστικό για την εξεύρεση μακροζωίας και σκοπού στη ζωή. Μπορείς να το βρεις εύκολα για τον εαυτό σου.

Σύμφωνα με την ιαπωνική κουλτούρα, ο καθένας μας έχει ένα ικιγκάι (ikigai), το οποίο σημαίνει «ένας λόγος για να ζήσεις» ή «ο λόγος για να σηκωθείς από το κρεβάτι το πρωί».

Προέρχεται από έναν συνδυασμό λέξεων: iki, που σημαίνει ζωή και kai, που σημαίνει αξία. Και για τον προσδιορισμό του ικιγκάι υπάρχει μία διαδικασία που μπορεί να κάνει ο καθένας μόνος του.

Πρόκειται για ένα διάγραμμα, που ξεκινά με τέσσερα ερωτήματα, τα οποία απαντώνται με συγκεκριμένη σειρά. Η διασταύρωση που θα δημιουργηθεί, από τις τέσσερις λίστες που θα φτιάξετε, είναι το ikigai σας.

-Τι σας αρέσει να κάνετε;
Εδώ θα μπορούσατε να απαντήσετε για παράδειγμα πώς περνάτε το ελεύθερο χρόνο σας, τι σας συναρπάζει, πού βρίσκετε διασκέδαση, ποιες δραστηριότητες σας αρέσουν.

-Σε τι είστε καλοί;
Αυτή η ερώτηση λαμβάνει υπόψη τα ταλέντα και τις δεξιότητες. Μπορείτε να αναφέρετε πράγματα που είναι πολύ πρακτικά, όπως για παράδειγμα ότι οδηγείτε οποιοδήποτε όχημα, μπορείτε να «διαβάζετε» τα συναισθήματα των ανθρώπων, δραστηριότητες στις οποίες έχετε διακριθεί, τι κάνετε με ευκολία που προκαλεί τον θαυμασμό των φίλων σας.

-Τι θέλει ο κόσμος από σας;
Αυτή η ερώτηση έχει σκοπό να καταλάβει τι μπορείτε να δώσετε στον κόσμο, στον πολιτισμό ή στην οικογένειά σας. Ορισμένες επιπλέον ερωτήσεις που πρέπει να θέσετε, είναι για παράδειγμα ποια προβλήματα θα θέλατε να βοηθήσετε στην επίλυση, ποια ζητήματα στην κοινότητα σας αγγίζουν συναισθηματικά, αν είστε εθελοντής, αν κάποιος σας έχει πει ποτέ ότι είστε σπουδαίοι με τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τη φροντίδα των κατοικίδιων.

-Για ποιο πράγμα/υπηρεσία πληρώνεστε;
Πολλοί άνθρωποι πληρώνονται για πράγματα που δεν θέλουν να κάνουν ή δεν τους αρέσει να κάνουν. Ωστόσο δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Απλώς καταγράψτε για ποιο πράγμα εργάζεστε και πληρώνεστε.

Αφού έχετε απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις, μπορείτε να αρχίσετε να εξετάζετε τα διάφορα μέρη που επικαλύπτονται. Αυτό που σας αρέσει να κάνετε και σε τι είστε καλοί, προσδιορίζει το πάθος σας. Αυτό που αγαπάς και αυτό που ο κόσμος χρειάζεται, είναι η αποστολή σας. Αυτά τα πράγματα που πληρώνονται, είναι το επάγγελμα σας.

Η ιδέα είναι να έχουμε όλα τα αλληλοεπικαλυπτόμενα τμήματα σε ισορροπία: Αποστολή, πάθος και επάγγελμα. Στο κέντρο του διαγράμματος σας είναι η απάντηση στο προσωπικό σας ikigai – που θα είναι το κλειδί σας για μια ευημερούσα και μεγάλη ζωή.

Εάν έχετε αποσυρθεί από τον στίβο της εργασίας, μπορείτε να αφαιρέσετε το τέταρτο ερώτημα και να βρείτε το ikigai από τις υπόλοιπες τρεις ερωτήσεις.

Για πολλούς ανθρώπους, η απάντηση στο δικό τους Ikigai είναι απλή: το βρίσκουν στο έργο τους ή στην οικογένειά τους. Αλλά αν το ψάχνετε ακόμη, οι απαντήσεις στις ερωτήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να καταλάβετε πού βρίσκεται η ανισορροπία.

Πηγή: Mother Nature Network / Εικόνες Pixabay

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.