FOOD

Οι τροφές του μέλλοντος

Από ντομάτες αλμυρού νερού μέχρι λουκάνικα εντόμων!

Οι τροφές του μέλλοντος, για την αντιμετώπιση της εξάντλησης των πόρων, παρουσιάστηκαν στην εβδομάδα σχεδίασης στο Αϊντχόφεν, στην Ολλανδία.

Οι επικεφαλής της έκθεσης έδωσαν μια εικόνα για το πώς θα καλλιεργούνται, θα παρασκευάζονται, θα μεταφέρονται και θα τρώγονται τα τρόφιμα στο μέλλον.

Παράλληλα εξετάστηκε το πώς θα μπορούσαν οι νέες τεχνολογίες να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της μελλοντικής σπανιότητας των τροφίμων, όπως τουλάχιστον εκτιμούν οι αναλυτές των δεδομένων.

Τροφές που καλλιεργούνται σε αλμυρό νερό

Το Studio H που εδρεύει στο Κέιπ Τάουν παρουσίασε δείγματα καλλιεργειών σε αλμυρό νερό.

Το στούντιο συνεργάστηκε με τη Salt Farm Texel – μια ολλανδική γεωργική εταιρεία που ειδικεύεται σε καλλιέργειες ανθεκτικές στο αλάτι – για να αναπτύξει την ιδέα, απαντώντας σε ενδεχόμενη παγκόσμια έλλειψη νερού.

Τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν μια σειρά καρυκευμάτων όπως καρότα, φράουλες και ντομάτες.

Συνθετικά και φυτικά ψάρια

Σε απάντηση στην αυξανόμενη απειλή της εξάντλησης της άγριας πανίδας που προκαλείται από την υπεραλίευση, οι φοιτητές της Ακαδημίας Σχεδιασμού του Αϊντχόβεν, Άννα Ντιλζά (Anna Diljá) και η Σορέλ Μάντλεϊ (Sorrel Madley) έχουν αναπτύξει μια ιδέα για ένα φυτικό, συνθετικό προϊόν ψαριών.

Ισχυρίζονται ότι τα χορτοφαγικά ψάρια τους θα έχουν την ίδια γεύση και θρεπτικά συστατικά με το πραγματικά.

Συνθετικά τρόφιμα από βιοπλαστικά ένζυμα

Το 2014 αποκαλύφθηκε αυτό το έργο από την απόφοιτη της Royal College of Art, Τζοάνα Σμέρ (Johanna Schmeer), η οποία προσφέρει μια συνθετική εναλλακτική λύση στις φυσικές πηγές τροφίμων.

Τα εννοιολογικά προϊόντα διατροφής κατασκευάζονται από ενισχυμένα με ένζυμα βιοπλαστικά, τα οποία θα μπορούσαν να προσφέρουν απαραίτητες θρεπτικές ουσίες στον άνθρωπο όταν εξαντληθούν οι παραδοσιακές πηγές.

Λουκάνικο από έντομα

Η πτυχιούχος της Σχολής Τέχνης και Σχεδίου της Λωζάνης, Καρολάιν Νίμπλινγκ (Carolien Niebling) παρουσίασε μια σειρά από ασυνήθιστα λουκάνικα.

Ως απάντηση στην υπερκατανάλωση των ζωικών προϊόντων, έχει δημιουργήσει βρώσιμες ποικιλίες που γίνονται από ανεπιθύμητα κομάτια κρέατος και πρωτεΐνες εντόμων.

Τρόφιμα από 3D εκτυπωτή

Η κατασκευαστική εταιρεία Byflow παρουσίασε μια σειρά τρισδιάστατων σνακ.

Με έναν φορητό 3D εκτυπωτή μπορεί να ετοιμάσει μια σειρά από γεύματα που προέρχονται από φυτικά, ζωικά και γαλακτοκομικά συστατικά, συμβάλλοντας στη μείωση της σπατάλης τροφίμων και φροντίζοντας για συγκεκριμένες δίαιτες.

Ανθρώπινη ύαινα

Αντί να προσαρμόζει τα τρόφιμα για την αντιμετώπιση της σπατάλης, ο σχεδιαστής Πολ Γκονγκ (Paul Gong) από την Ταϊβάν προτείνει ότι η συνθετική βιολογία θα χρησιμοποιηθεί για την τροποποίηση του ανθρώπινου πεπτικού συστήματος.

Σύμφωνα με το σχέδιο του που είναι εμπνευσμένο από τις διατροφικές συνήθειες της ύαινας, οι άνθρωποι θα αναπτύσσουν μια νέα αίσθηση γεύσης και οσμής, η οποία θα τους επιτρέπει να καταναλώνουν σάπια τρόφιμα.

Μπισκότα από βελανίδια

Ο φοιτητής της Ακαδημίας Σχεδιασμού του Αϊντχόφεν, Τιμ Ντόνκε (Timm Donke) θέλει να δείξει πώς τα βελανίδια μπορούν να αποτελέσουν πηγή τροφίμων για τον άνθρωπο.

Με αυτή την άποψη προχωρά στη διαδικασία της ανάπτυξης μπισκότων από βελανίδια.

Λουκάνικο χωρίς κρέας

Το εργαστήριο σχεδιασμού τροφίμων Botanic Bites έχει δημιουργήσει ένα λουκάνικο χωρίς κρέας, χρησιμοποιώντας στέλεχος μανιταριών στρειδιών.

Μάλιστα, το τελικό προϊόν είναι 15 φορές μεγαλύτερο από το παραδοσιακό λουκάνικο.

Πηγή: De Zeen

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.