ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Μέδουσα κολυμπά κάτω από πάγους

Βίντεο έκπληξη δείχνει ότι ζουν σε ακραίες θερμοκρασίες.

Οι επιστήμονες ξαφνιάστηκαν με ένα βίντεο που δείχνει μια μέδουσα να βρίσκεται κάτω από τους πάγους, στην Αλάσκα.

Μέχρι τώρα, θεωρούσαν ότι οι μέδουσες ζούσαν σε ζεστές θάλασσες και δεν ήταν εύκολο να επιβιώσουν σε σκληρούς χειμώνες.

Όμως, το βίντεο από το «Ινστιτούτο Γης» (Earth Institute) του Πανεπιστημίου Κολούμπια καταγράφει τη μέδουσα Chrysaora melanaster να κολυμπά άνετα κάτω από τον πάγο και να σέρνει τα τεράστια «χέρια» της, αναζητώντας τροφή.

Η αποκάλυψη έγινε από τον θαλάσσιο βιολόγο Άντι Τζουλ (Andy Juhl) και την ομάδα του στην παγωμένη θάλασσα Τσούκτσι (Chukchi).

Οι ερευνητές άνοιξαν τρύπες στον πάγο και πέταξαν μια υποβρύχια κάμερα κάτω από τον πάγο, ώστε να καταγράψει ό, τι βρίσκεται στο βυθό.

Τότε, είδε με έκπληξη τη μέδουσα. Οι επιστήμονες περιέγραψαν το εύρημα τους σε μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Marine Ecology.

Η Chrysaora melanaster, που είναι γνωστή «τσουκνίδα της βόρειας θάλασσας», είναι μια από τις μεγαλύτερες μέδουσες της Αρκτικής.

Μπορεί να εμφανίζεται στα παγωμένα νερά, αλλά μέχρι αυτή την τελευταία μελέτη, οι ερευνητές δεν είχαν ακόμη βρει στοιχεία ότι παραμένουν σε αυτό το περιβάλλον κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η συγκεκριμένη μέδουσα είναι τεράστια, καθώς οι ογκώδεις καμπάνες της μπορούν να φτάσουν σε 30 εκατοστά και τα πλοκάμια της μαζί με τα χνουδωτά «χέρια» της σέρνονται πίσω της για περίπου τρία μέτρα!

Όπως γράφουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, ο πάγος της θάλασσας μπορεί να τις προστατεύσει από τις καταιγίδες, ενώ το κρύο επιβραδύνει το μεταβολισμό τους, επιτρέποντάς τους να επιβιώσουν με λίγο φαγητό όλο το χειμώνα.

Οι μέδουσες C. melanaster τρέφονται με ζωοπλαγκτόν, μικρά ψάρια, ακόμα και άλλες μέδουσες.

Παράλληλα, ο πάγος τις βοηθά στη διατροφή, καθώς τα κομμάτια του πέφτουν στον βυθό αναπτύσσοντας το πλαγκτον.

Η τελευταία μελέτη δεν είναι απαραίτητα ένας δείκτης αλλαγών στο κλίμα, αλλά υποδηλώνει ότι «η τσουκνίδα της βόρειας θάλασσας» θα μπορούσε να είναι ευαίσθητη στις μελλοντικές μετατοπίσεις του θαλάσσιου πάγου, όπως και οι πολικές αρκούδες.

Όπως γράφει ο Juhl και οι συνάδελφοί του, οι μέδουσες θα αυξάνονται «γιατί οι παράκτιες θάλασσες της Αρκτικής γίνονται πιο ανοιχτές στη μεταφορά, την εμπορική αλιεία, την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και άλλες μορφές εμπορικής εκμετάλλευσης». Δραστηριότητες που προκαλούν αλλαγή στο περιβάλλον και μόλυνση.

Αυτό, πάντως που θεωρείται δεδομένο από τη μελέτη είναι ότι τα γούνινα πλάσματα περιφέρονται πάνω από τον πάγο, αλλά τα ζελατινώδη ολισθαίνουν κατά μήκος του μέσα στο νερό.

Πηγή: Smithsonian

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.