ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Τα σκυλιά γίνονται πιο εκφραστικά, όταν τα κοιτάζουμε

Για να επικοινωνούν μαζί μας, λένε οι επιστήμονες.

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ αποκαλύπτει ότι οι πιστοί μας φίλοι έχουν περισσότερες εκφράσεις, όταν οι άνθρωποι τους κοιτάζουν.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που βρίσκει σαφή στοιχεία ότι οι σκύλοι μετακινούν το κεφάλι τους σε άμεση ανταπόκριση στην ανθρώπινη προσοχή. Μάλιστα, επισημάνθηκε ότι τα σκυλιά δεν παρουσιάζουν ποικίλες εκφράσεις μπροστά σε ένα νόστιμο φαγητό, κάτι το οποίο θα ήταν αναμενόμενο, επειδή θα ήταν ενθουσιασμένα με τη λιχουδιά.

Αντιθέτως, συνήθως παίρνουν το αξιολάτρευτο κουταβίσιο βλέμμα (ένα σήκωμα των φρυδιών, που κάνει τα μάτια να δείχνουν μεγαλύτερα), σε μια προσπάθεια να εκφράσουν μία άμεση ανταπόκριση στην προσοχή που λαμβάνουν.

«Τώρα μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι οι περισότερες εκφράσεις που παίρνουν οι σκύλοι, εξαρτώνται από την προσοχή που τους δίνει ο άνθρωπος», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Δρ Τζούλιαν Καμίνσκι (Juliane Kaminski).

«Στη μελέτη μας», επισήμανε, «είχαν πολύ περισσότερες εκφράσεις όταν κάποιος τα παρακολουθούσε, ενώ όταν έβλεπαν το φαγητό, δεν υπήρχε η ίδια αντίδραση».

Τα περισσότερα θηλαστικά παράγουν εκφράσεις προσώπου, αλλά εδώ και καιρό πιστευόταν ότι ήταν ακούσιες και είχαν σχέση με τη συναισθηματική τους κατάσταση.

Η Δρ Καμίνσκι επισήμανε ότι οι εκφράσεις στο πρόσωπο των σκυλιών μπορεί να έχουν αλλάξει λόγω της διαδικασίας της εξημέρωσης.

«Τα σκυλιά έχουν μια μοναδική ιστορία, καθώς έχουν ζήσει μαζί με τους ανθρώπους για 30.000 χρόνια και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι πιέσεις επιλογής φαίνεται ότι έχουν επηρεάσει την ικανότητα των σκύλων να επικοινωνούν μαζί μας», ανέφερε.

Στην έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Scientific Reports, συμμετείχαν 24 σκύλοι, διαφόρων φυλών, ηλικίας από ένα έως δώδεκα. Όλοι τους ήταν κατοικίδια ζώα οικογενειών.

Διαπιστώθηκε ότι τα σκυλιά έπαιρναν συχνά το κουταβίσιο βλέμμα, που στον άνθρωπο παραπέμπει σε θλίψη. Αυτό δυνητικά κάνει τους ανθρώπους πιο ενσυναίσθητους προς τον σκύλο που χρησιμοποιεί την έκφραση ή επειδή κάνει τα μάτια τους να φαίνονται πιο μεγάλα σαν αυτά των κουταβιών, ενδεχομένως να θέλουν να «χτυπήσουν» στην προτίμηση των ανθρώπων για παιδικά χαρακτηριστικά.

Πάντως, ανεξάρτητα από τον μηχανισμό τους, βρέθηκε ότι οι άνθρωποι ανταποκρίνονται ιδιαίτερα σ΄ αυτήν την έκφραση των σκύλων. Η Δρ Καμίνσκι τόνισε ότι με τη νέα έρευνα «γνωρίζουμε πλέον πως τα σκυλιά έχουν περισσότερες εκφράσεις, όταν ο άνθρωπος δίνει προσοχή».

Πηγή: Science Daily / Εικόνες Pexels

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.