ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Έτσι πλαστικά, τσάντες και σκουπίδια πνίγουν τις θάλασσες

Εικόνες, που ελήφθησαν ανοιχτά των ακτών της Ονδούρας, της κεντρικής Αμερικής.

Αποκαλύπτουν μια πλαστική θάλασσα, για την οποία όλοι μας πληροφορούμαστε συχνά από διάφορες έρευνες, αλλά σπάνια έχουμε μπροστά στα μάτια μας τη ζοφερή πραγματικότητα.

Οι φωτογραφίες της Κάρολαϊν Πάουερ (Caroline Power) ελήφθησαν κοντά στο νησί Ροατάν, στην Καραϊβική, το μεγαλύτερο της Ονδούρας και του αρχιπελάγους Ίσλας ντε λα Μπαΐα.

Απεικονίζουν μία θάλασσα γεμάτη με πλαστικά μπουκάλια, μαχαίρια και πιρούνια μιας χρήσης, σακούλες και άλλα σκουπίδια. Εικάζεται ότι χύθηκαν από ποτάμια, τα οποία «φούσκωσαν» λόγω βροχών και παρέσυραν με την ορμή τους οτιδήποτε βρέθηκε μπροστά τους. Μάλιστα, εκτιμάται ότι πολλά σκουπίδια προήλθαν και από τη γειτονική Γουατεμάλα.

Η Πάουερ μοιράστηκε τις φωτογραφίες στα social media, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει για το πρόβλημα, λέγοντας: «Αυτό πρέπει να σταματήσει. Σκεφτείτε το πλαστικό που χρησιμοποιείτε καθημερινά στη ζωή σας».

Ο Τζον Χούρστον (John Hourston), από την κοινότητα εθελοντών «Blue Planet Society», η οποία αγωνίζεται για τον τερματισμό της υπεραλίευσης και την υπερεκμετάλλευση των ωκεανών, δήλωσε ότι ήταν το χειρότερο παράδειγμα πλαστικής ρύπανσης που έχει δει.

Οπως ανέφερε, το πλαστικό διαχωρίζεται σε σωματίδια, τα οποία εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα, όταν τα τρώνε πλαγκτόν και ψάρια.

«Πιστεύεται ότι 90% των θαλάσσιων πουλιών έχουν καταναλώσει κάποιο είδος πλαστικού, και υπάρχουν πολλά παραδείγματα χελωνών και φαλαινών που νομίζουν το πλαστικό τροφή», επισήμανε.

«Όλοι έχουμε ένα ρόλο να παίξουμε στη μείωση των πλαστικών αποβλήτων», τόνισε, «αλλά οι κατασκευαστές και οι κυβερνήσεις πρέπει να αναλάβουν ηγετικό ρόλο. Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που χρειάζεται μια παγκόσμια λύση».

Πηγή: Daily Mail

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.