ΤΟΠΟΙ

Τα σπίτια με τα μάτια!

Κάποιος σας παρακολουθεί!

Όποιος κάνει μια βόλτα στην πόλη  Σιμπίου (Sibiu) της Ρουμανίας, έχει την αίσθηση ότι κάποιος τον παρακολουθεί συνεχώς. Αν κοιτάξει πίσω του θα δει πως τα σπίτια έχουν μάτια!

Το Sibiu είναι πόλη στην Τρανσυλβανία, περίπου 220 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Βουκουρεστίου, και η αρχιτεκτονική των σπιτιών στηρίζεται σε αυτά τα «μάτια», κυρίως στα κτίρια που βρίσκονται στις νότιες και ανατολικές πλευρές της πόλης.

Βέβαια, τα «μάτια» δεν είναι ένα είδος απειλητικού προγράμματος παρακολούθησης, αλλά ξεκίνησαν να κατασκευάζονται για άλλους λόγους πριν από αιώνες.

Τα περισσότερα από τα «μάτια» δημιουργήθηκαν μεταξύ του 15ου και του 19ου αιώνα για πρακτικούς σκοπούς, καθώς οι κάτοικοι τα χρησιμοποιούσαν ως σύστημα ψύξης για τις σοφίτες τους.

Ωστόσο, άνθρωποι της εξουσίας ισχυρίζονταν ότι αυτά τα «μάτια» δημιουργήθηκαν για να ενσταλάξουν τον φόβο στους ανθρώπους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα πάντα παρακολουθούνταν και έπρεπε να συμπεριφέρονται ανάλογα.

Αυτό το συναίσθημα γιγαντώθηκε την εποχή του Τσαουσέσκου, αλλά τα «μάτια» παραμένουν και σήμερα, έστω και αν αυτή η αρχιτεκτονική λεπτομέρεια είναι ενοχλητική για πολλούς πολίτες.

Πηγή: Atlas Obscura

Κατηγορίες:ΤΟΠΟΙ

Tagged as: , , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.