ΕΡΕΥΝΑ

Μυστηριώδεις πέτρινες κατασκευές

Περίπου 400 εντοπίστηκαν στη Σαουδική Αραβία.

Οι αρχαίες πέτρινες κατασκευές βρέθηκαν σε συστάδες, στην περιοχή Harrat Khaybar (Χάρατ Κχέιμπαρ). Οι αρχαιολόγοι δεν γνωρίζουν για ποιο λόγο βρίσκονται εκεί αλλά ούτε και ποια είναι η ακριβής ηλικία τους.

Τις ονομάζουν «πύλες», επειδή έτσι δείχνουν από ψηλά, με μερικές από αυτές να βρίσκονται στην άκρη ενός ηφαιστειακού θόλου, από όπου κάποτε χύθηκε βασαλτική λάβα. Ανακαλύφτηκαν κυρίως μέσω δορυφορικών εικόνων.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ντέιβιντ Κένεντι (David Kennedy), από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας, οι «πύλες» είναι από πέτρα και δείχνουν οι παλαιότερες τεχνητές κατασκευές στο τοπίο. Ωστόσο, όπως αναφέρει, δεν μπορεί να διακριθεί καμία προφανής εξήγηση του σκοπού τους.

Η μικρότερη από τις «πύλες» εκτείνεται σε περίπου 13 μέτρα, ενώ η πιο μεγάλη έχει μήκος 518 μέτρα. Πολλές διαθέτουν πέτρινους τοίχους, που σε ορισμένες περιπτώσεις αποτελούν ένα ορθογώνιο σχέδιο. Μερικές άλλες αποκαλούνται τύπου «I», επειδή έχουν μόνο έναν πέτρινο τοίχο με σωρούς από πέτρες σε κάθε άκρο.

Μάλιστα, μερικές από τις «πύλες» δείχνουν παλαιότερες από ροές λάβας. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ορισμένες κατασκευάστηκαν πριν περίπου 7.000 χρόνια.

Ωστόσο, η αρχαιολογική έρευνα είναι απαραίτητη, προκειμένου να καθοριστεί τι είναι αυτές οι «πύλες» και πότε ακριβώς χρονολογούνται, καθώς οι περισσότερες ανακαλύφθηκαν μέσω δορυφορικών ερευνών.

Πηγή: Live Science

 

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.