ΕΡΕΥΝΑ

Τα ελβετικά λύματα είναι γεμάτα χρυσό και ασήμι!

Εκπληκτικά ευρήματα μελέτης επιστημόνων.

Photo Pexels

Περιβαλλοντικοί χημικοί από το ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Υδρόβιων Επιστημών και Τεχνολογίας (Eawag) αξιολόγησαν τα στοιχεία που απορρίπτονται στα λύματα.

Διαπίστωσαν ότι χρυσός και ασήμι, αξίας περίπου 2,6 εκατομμύρια ευρώ (3 εκατομμύρια φράγκα), περνούν από τα λύματα της χώρας, ετησίως. Ειδικότερα, εκτιμούν ότι περίπου 43 κιλά χρυσός και 3.000 κιλά ασήμι -αξίας περίπου 1,3 εκατομμύρια ευρώ έκαστο- χάνονται στα απόβλητα κάθε χρόνο!

Η μελέτη αφορούσε 64 εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων σε όλη την Ελβετία κι απ΄ αυτή προέκυψαν κι άλλες αποκαλύψεις σχετικά με άλλα ιχνοστοιχεία στα λύματα, όπως σπάνιες γαίες (γαδολίνιο, βαθυμέταλλο νιόβιο).

Photo Pexels

Τα ιχνοστοιχεία χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο σε τομείς υψηλής τεχνολογίας και ιατρικής, για παράδειγμα για ηλεκτρονικά εξαρτήματα, επιχρίσματα και φωτιστικά χρώματα.

Ένα μεγάλο ποσοστό θεωρείται ότι εισέρχεται στα λύματα, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί συστηματική ποσοτική αξιολόγηση. Κι αυτή η έρευνα είναι η πρώτη του είδους που γίνεται.

Όπως επισημάνθηκε από τους ερευνητές, σε ορισμένες τοποθεσίες -για παράδειγμα στο καντόνι του Τιτσίνο- οι συγκεντρώσεις χρυσού στην ιλύ καθαρισμού λυμάτων είναι επαρκώς υψηλές, ώστε η ανάκτηση να θεωρείται πιθανότατα χρήσιμη. Κι αυτό αποδίδεται στην παρουσία αρκετών εργοστασίων χρυσού στην περιοχή.

Photo Eawag

Ωστόσο, οι επιστήμονες επισήμαναν ότι σε άλλες περιπτώσεις η ανάκτηση και ανακύκλωση μετάλλων από λύματα ή λάσπη δεν είναι οικονομικά χρήσιμη. Επιπλέον, ανέφεραν ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οι συγκεντρώσεις δεν είχαν καμία οικοτοξικολογική ανησυχία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελβετία είναι ο σημαντικότερος διανομέας χρυσού. Περίπου το 70% του χρυσού παγκοσμίως περνά μέσα από τα διυλιστήρια της χώρας κάθε χρόνο.

Πηγή: The Local

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.