ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Λίμνες γύψου!

Διάσπαρτες γύρω από τον Κόλπο των Καρχαριών, στο πιο δυτικό σημείο της Αυστραλίας.

Μέσα στο Εθνικό Πάρκο Φρανσουά Πέρον βρίσκονται πολλές αλατούχες λίμνες γύψου, οι οποίες σε τοπικό επίπεδο είναι γνωστές ως «μπιρίντας» (birridas).

Πριν από χιλιάδες χρόνια, όταν η στάθμη της θάλασσας ήταν υψηλότερη από ό,τι σήμερα, οι μπιρίντας ήταν λιμνοθάλασσες ανάμεσα σε αμμόλοφους. Το νερό ήταν πλούσιο σε θειικό ασβέστιο, που εναποτέθηκε στον πυθμένα της λίμνης. Οταν η στάθμη της θάλασσας έπεσε, οι λίμνες στέρεψαν, δημιουργώντας αλμυρές κοιλότητες, και το θειικό ασβέστιο εξατμίστηκε και έγινε σκόνη γύψου.

Οι μπιρίντας έχουν κυκλικό ή ωοειδές σχήμα και το πλάτος τους κυμαίνεται από εκατό μέτρα έως ένα χιλιόμετρο. Σήμερα, μετά από έντονες βροχοπτώσεις ή πολύ υψηλές παλίρροιες, όταν η στάθμη των υπόγειων υδάτων έχει αυξηθεί, οι τάφροι τους γεμίζουν με νερό σε ρηχό επίπεδο. Οι περισσότερες μπιρίντας διατηρούν το νερό για αρκετούς μήνες μετά τη βροχή. Σε αυτή τη σεζόν γεμίζουν με γαρίδες, καβούρια και άλλα ασπόνδυλα, με αποτέλεσμα να αποτελούν παράδεισο για μεταναστευτικά πουλιά, που έρχονται από πολύ μακριά όπως από τη Σιβηρία.

Μερικές μπιρίντας συνδέονται με τη θάλασσα, με κανάλια, και παίρνουν θαλασσινό νερό, σχηματίζοντας αβαθείς όρμους. Αυτοί αποτελούν σημαντικό τόπο αναπαραγωγής ψαριών. Επίσης, αυτές οι λίμνες υποστηρίζουν φυτά, που προσαρμόζονται σε αλμυρό περιβάλλον.

Πηγή: Amusing Planet

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.