ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πέτρες με σχέδια κοραλλιών!

Και με μεγάλη ιστορία πίσω τους.

Οι πέτρες Πίτοσκι (Petoskey Stones) αποτελούνται από απολιθωμένους σκελετούς του Χεξαγονάρια περκαρινάτα (Hexagonaria percarinata), ενός κοραλλιού από κοραλλιογενείς υφάλους που κάλυπτε κάποτε όλα αυτά που βρίσκονται σήμερα στο Μίσιγκαν, στις ΗΠΑ, στη διάρκεια της γεωλογικής περιόδου Ντεβόνιαν (Devonian), πριν περίπου 350 εκατομμύρια χρόνια.

Αυτές οι πέτρες είναι στην πραγματικότητα απλά κομμάτια των κοραλλιογενών υφάλων. Όταν είναι στεγνές, μοιάζουν με συνηθισμένο ασβεστόλιθο, αλλά όταν βρέχονται ή γυαλίζονται, αναδύονται στην επιφάνεια μοτίβα από κοράλλια.

Αυτό το προϊστορικό απολίθωμα βρίσκεται σε όλο το Μίσιγκαν, κατά μήκος των λιμνών και των ποταμών, στα ιζήματα. Από το 1965, η πέτρα Πίτοσκι είναι ο επίσημος λίθος του Μίσιγκαν. Και ονομάστηκε έτσι, επειδή βρίσκεται σε μεγάλη αφθονία στην περιοχή Petoskey.

Το όνομα προέρχεται από το γιο του επικεφαλής της Οτάβα του 18ου αιώνα Petosegay, που σημαίνει «ακτίνες της αυγής» ή «ηλιαχτίδες της υπόσχεσης». Κάποιοι λένε ότι τα σχέδια των κοραλλιών στην πέτρα μοιάζουν με ηλιαχτίδες που ακτινοβολούν από μικρούς ήλιους.

Οι πέτρες μπορούν να βρεθούν από τις ακτές της Τράβερς Σίτι, βόρεια προς την περιοχή Σαρλεβουά (Charlevoix) και Πίτσοκι, και σε ολόκληρη την πολιτεία Αλπίνα, αλλά το πιο δημοφιλές μέρος για να εντοπιστούν, είναι στην παραλία της λίμνης Μίσιγκαν. Η άνοιξη είναι μια καλή στιγμή, αφού ο πάγος έχει λιώσει.

Πηγή: Amusing Planet

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.