ΤΟΠΟΙ

Η «πρωτεύουσα των τρούλων»!

Είναι σαν να βγήκε από τα παραμύθια!

Μια ολόκληρη πόλη των 11.000 κατοίκων, το Αλμπερομπέλο (Alberobello), έχει χαρακτηρισθεί ως η «πρωτεύουσα των τρούλων»,  καθώς τα σπίτια της έχουν πέτρινες στέγες με κωνικό σχήμα.

Η αιτία για αυτή την εντυπωσιακή εμφάνιση των σπιτιών, δεν ήταν οι καλλιτεχνικές ανησυχίες των κατοίκων, αλλά η ανάγκη για στέγαση χωρίς να πληρώνουν δυσβάσταχτους φόρους.

Η ιστορία τους ξεκινά στα μέσα του 15ου αιώνα. Τότε, το Βασίλειο της Νάπολι επέβαλε υψηλούς φόρους σε κάθε νέο αστικό κέντρο που κατασκευαζόταν και κατ’ επέκταση σε κάθε νέο σπίτι.

Έτσι, οι φτωχοί αγρότες, προκειμένου να αποφύγουν τη φορολογία, δημιούργησαν πέτρινα, χαμηλά κτίρια, χωρίς κονίαμα, ώστε να είναι εύκολα κατεδαφίσιμα και να μη θεωρούνται κανονικά σπίτια, αλλά «πρόχειρα» καταλύματα.

Μ΄αυτόν τον τρόπο, η μικρή πόλη στην επαρχία του Μπάρι, στη νότια περιοχή της Απουλίας, στην Ιταλία, χάρη στην εξυπνάδα των κατοίκων της, έδωσε ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό στίγμα στην Ευρώπη.

Η τεχνική για την κατασκευή των σπιτιών ήταν απλή. Οι κωνικές στέγες δημιουργήθηκαν από μεγάλες πέτρες ονόματι «κιανκαρέλα» (chiancarella) στη διάλεκτο των τοπικών μαστόρων.

Είναι τοποθετημένες σε κυκλικούς δακτυλίους, ώστε το κάθε επίπεδο να στηρίζει το ανώτερό του. Αρχικά, η κατασκευή των σπιτιών θεωρήθηκε επίφοβη για μια πιθανή κατάρρευση, αλλά στην πορεία αποδείχθηκε εξαιρετικά σταθερή.

Δεν είναι όλες οι κορυφές των τρούλων κωνικού σχήματος: άλλοτε έχουν σφαιρικό, άλλοτε πυραμιδοειδές και άλλοτε σχήμα ρόμβου. Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα σύμβολα που είναι ζωγραφισμένα στις στέγες τους.

Τα σύμβολα των πλανητών και του ζωδιακού κύκλου είναι χαραγμένα με κιμωλία, το λευκό χρώμα της οποίας συμβολίζει την κάθαρση. Επίσης, κάποιοι κάτοικοι ζωγράφιζαν παγανιστικά σύμβολα στις σκέπες για προστασία από το κακό μάτι και για καλοτυχία.

Η συντήρηση των τρούλων είναι μια εργασία που απαιτεί ειδικές γνώσεις. Κι όπως σημειώνουν οι ντόπιοι μάστορες, οι τρούλοι χρήζουν ανακαίνισης και αναστήλωσης κάθε 100 με 150 χρόνια, εκτός κι αν υποστούν ξαφνικές μεγάλες φθορές.

Σε κάθε περίπτωση, οι φθαρμένες κωνικές σκέπες δεν επισκευάζονται αλλά κατεδαφίζονται και ξαναχτίζονται.

Η πόλη ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO το 1996.

Πηγή: Wikipedia και Hello Apulia

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.