ΕΡΕΥΝΑ

Ηλεκτρισμός από τα δάκρυα και το σάλιο!

Θα μπορούσε να φορτίζει εμφυτευμένες συσκευές.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν νέο τρόπο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τις εκκρίσεις των ματιών μας και πολλών άλλων μελών του σώματός μας.

Κι όλα γίνονται χάρη σε ένα ένζυμο, τη λυσοζύμη, η οποία παράγει ηλεκτρισμό όταν βρίσκεται υπό πίεση. Εντοπίζεται σε δάκρυα, σάλιο, γάλα, βλέννα και ασπράδια αυγών. Δουλειά της είναι να καταστρέφει το κυτταρικό τοίχωμα των βακτηρίων.

Ωστόσο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λίμερικ, στην Ιρλανδία, διαπίστωσαν ότι η πρωτεϊνη στην κρυσταλλωμένη της μορφή, με την κατάλληλη «χειραγώγηση», μπορεί να παράγει ηλεκτρικό φορτίο.

Με την εφαρμογή πίεσης σε μια μεμβράνη κρυστάλλων λυσοζύμης, συμπιεσμένη μεταξύ δύο γυάλινων πλακιδίων, η ομάδα μέτρησε την παραγωγή μιας μορφής ενέργειας, η οποία ονομάζεται πιεζοηλεκτρική, όπου ένα ηλεκτρικό φορτίο συσσωρεύεται σε απάντηση της εφαρμοζόμενης μηχανικής καταπόνησης.

Εάν τώρα η μελλοντική έρευνα κατορθώσει να επωφεληθεί από αυτή την ανακάλυψη, η ομάδα των ερευνητών περιμένει μια νέα εποχή ευέλικτης συλλογής ενέργειας, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε νέα είδη εμφυτευμάτων που απελευθερώνουν φάρμακα στο σώμα, ελέγχονται και τροφοδοτούνται από αισθητήρες που ανιχνεύουν λυσοζύμη κάτω από το δέρμα.

«Φανταζόμαστε ότι η λυσοζύμη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως βιοαποικοδομήσιμη, πιεζοηλεκτρική και αντιμικροβιακή πρόσθετη ύλη – επίστρωση σε συμβατικά εμφυτεύματα», λένε οι ερευνητές στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Applied Physics Letters.

Η λυσοζύμη ανακαλύφθηκε το 1921 από τον Αλεξάντερ Φλέμινγκ και παρεμποδίζει την είσοδο παθογόνων μικροοργανισμών στο ανθρώπινο σώμα.

Ετσι, αν κάποια στιγμή τύχει στο μέλλον να τρέξουν δάκρυα στο πρόσωπό σας, μην τα σκουπίσετε, απλά πιέστε τα!

Πηγή: Science Alert/Εικόνες Pixabay

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.