FOOD

Καταφύγιο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έγινε αγρόκτημα

Βρίσκεται κάτω από το νότιο Λονδίνο.

Το καταφύγιο από αεροπορικές επιδρομές, του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στο Κλάφαμ, μπορούσε να προστατεύσει μέχρι και 8.000 άτομα. Αποτελείται από δύο μεγάλες σήραγγες, οι οποίες προορίζονταν να γίνουν επέκταση του υπόγειου σιδηρόδρομου.

Ομως, αυτό δεν συνέβη ποτέ και το κατάλυμα ήταν εγκαταλελειμμένο για περισσότερο από 70 χρόνια. Κάποια στιγμή εμφανίστηκαν δύο επιχειρηματίες, ο Στίβεν Ντρινγκ (Steven Dring) και ο Ρίτσαρντ Μπάλαρντ (Richard Ballard), οι οποίοι είπαν στην αρμόδια υπηρεσία του Δημοσίου ότι το θέλουν, για να καλλιεργήσουν λαχανικά.

Η εταιρεία δημοσίων μεταφορών δέχθηκε το αίτημά τους κι έτσι μπήκε μπροστά η καλλιέργεια φυτών, των οποίων οι συγκομιδή γίνεται αρκετά νωρίς, μόλις βγάλουν τα πρώτα φύλλα. Τα λαχανικά καλλιεργούνται με την τεχνική της υδροπονίας, όπου τα θρεπτικά συστατικά διαλύονται σε νερό κι όχι στο έδαφος.

Οι σήραγγες δεν έχουν φυσικό φως και φωτίζονται με ροζ LED, αποκτώντας φουτουριστική εμφάνιση. Η ένταση του φωτός αλλάζει, για να μιμηθεί το φως της ημέρας. Υπάρχει όμως μια μεγάλη διαφορά: Ο φωτισμός είναι πιο χαμηλός στη διάρκεια της ημέρας και περισσότερο φωτεινός τη νύχτα, μιας και η ηλεκτρική ενέργεια είναι φθηνότερη τότε.

Το προσωπικό φοράει προστατευτική ενδυμασία, ενώ η οσμή της υγρασίας είναι έντονη στο καταφύγιο.

Στο αστικό αγρόκτημα Growing Underground καλλιεργούνται λαχανικά και βότανα σε μικρό στάδιο, πριν ξεκινήσουν να αναπτύσσουν κανονικά φύλλα. Για παράδειγμα, το μπρόκολο χρειάζεται τρεις με πέντε ημέρες, για να αναπτυχθεί πριν συσκευαστεί και φύγει από το καταφύγιο.

Σύμφωνα με τον Ντρινγκ, αυτός ο τύπος της καλλιέργειας είναι «100 φορές φθηνότερος» από τη δημιουργία ενός αγροκτήματος στην επιφάνεια στου εδάφους.

Οι ειδικοί λένε ότι η κάθετη και αστική γεωργία θα μπορούσε να αποτελέσει όχι μόνο τρόπο αντιμετώπισης της αύξησης του πληθυσμού και της αυξανόμενης αστικοποίησης παγκοσμίως αλλά και της κλιματικής αλλαγής.

Στο υπόγειο αγρόκτημα δεν υπάρχουν εποχές, ούτε απρόβλεπτες βρετανικές καιρικές συνθήκες, καθώς όλα τελούν υπό έλεγχο.

Το Growing Underground αποστέλλει τακτικά δεδομένα του σχετικά με την υγρασία, τη θερμοκρασία και την ανάπτυξη των φυτών στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, προκειμένου με τις επιστημονικές συμβουλές να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των καλλιεργειών του.

Πηγή: Daily Mail

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.