ΒΙΝΤΕΟ

Φανταστικός μικρόκοσμος

Ο διαγωνισμός της Nikon, Small World in Motion (Μικρός Κόσμος σε Κίνηση), θα σας κάνει να αγαπήσετε το μικροσκόπιο.

Ξεκίνησε το 1975 ως ένας τρόπος για να αναγνωριστούν οι φωτομικρογραφίες ή διαφορετικά, οι άνθρωποι που παίρνουν εξαιρετικές φωτογραφίες με τα μικροσκόπιά τους.

Το 2011, η Nikon διεύρυνε τον διαγωνισμό, προκειμένου να συμπεριλάβει βίντεο ή timelapse υλικό, που ελήφθη με μικροσκόπιο.

Ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για φωτογραφία ή κινηματογραφική μηχανή, επιτρέπεται οποιοσδήποτε τύπος μικροσκοπίας φωτός και δεν υπάρχει περιορισμός στο θέμα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να δούμε μια σειρά αντικειμένων, από την ανάπτυξη ριζών μέχρι τα εικονοκύτταρα σε ένα smartphone, με έναν εντελώς νέο τρόπο.

Στην πρώτη θέση για το 2017, αναδείχθηκε το βίντεο του Ντάνιελ φον Βανγκχάιμ (Daniel von Wangenheim), από το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Αυστρίας. Παρουσιάζει την ανάπτυξη μιας ρίζας από το φυτό Αραβιδόψις, σε μια χρονική περίοδο 17 ωρών.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το βίντεο των Ιαπώνων Τσουτόμου Τομίτα (Tsutomu Tomita) και Σουν Μιαζάκι (Shun Miyazaki), το οποίο δείχνει πώς ιδρώνει ένα ανθρώπινο δάχτυλο.

Στην τρίτη θέση βρέθηκε το βίντεο του Σατόσι Νισιμούρα (Satoshi Nishimura), από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Jichi Medical University, της Ιαπωνίας, το οποίο παρουσιάζει συσσωρεύσεις λευκοκυττάρων και συσσωματώσεις αιμοπεταλίων μετά από τραυματισμούς στο ενδοθήλιο, σε ζωντανό ποντίκι.

Το βίντεο της τέταρτης θέσης, του Μπέτζια Λέιντερμαν (Bezia Laderman), από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, δείχνει πρωτεΐνες να σχηματίζουν δέσμες.

Το βίντεο το οποίο δείχνει κελύφη υγρών κρυστάλλων χοληστερόλης που ενθυλακώνουν σταγονίδια νερού, της Λίζα Τραν (Lisa Tran), του Τμήματος Φυσικής από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, κατέκτησε την πέμπτη θέση.

Τιμητικές αναφορές έλαβαν πολλά άλλα βίντεο, τα οποία συμμετείχαν στο διαγωνισμό.

Ανάμεσα σε αυτά ξεχώρισε το βίντεο του Ραλφ Γκριμ (Ralph Grimm), από την Αυστραλία, το οποίο παρουσιάζει έναν μικροσκοπικό τύπο σκουληκιού (νηματώδης) σε φυσαλίδα αέρα.

Ακόμη, εντυπωσίασε και το βίντεο του Ολλανδού Βιμ φαν Έγκχμοντ (Wim van Egmond), το οποίο δείχνει κουνούπι μαλάριας να προσβάλλεται από μύκητες.

Επίσης, το βίντεο των Μπερνάρντο Τσέζαρε (Bernardo Cesare) και Στέφανο Καστέλι (Stefano Castelli), από το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα, μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής. Παρουσιάζει κρυστάλλους γαλακτικού και σαλικυλικού οξέος, που σχηματίζονται κατά την ξήρανση μιας σταγόνας φαρμάκου, το οποίο χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση των πελματιαίων κονδυλωμάτων.

Πηγή: Mother Nature Network

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.