ΕΡΕΥΝΑ

Τα φορτηγά πλοία προκαλούν θύελλες στη θάλασσα!

Παράξενο αλλά αληθινό.

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι έχουν αυξηθεί οι καταιγίδες στη θάλασσα και ο ένοχος είναι τα καυσαέρια από τα φορτηγά πλοία, με καύσιμα ντίζελ.

Οι ωκεανοί μας διασχίζονται από «αόρατους» γραμμές που παίρνουν τα κάργκο και τώρα αποδεικνύεται ότι αυτές οι περιοχές έχουν διαφορετικούς καιρούς!

Οι καπνοί ντίζελ είναι από τους χειρότερους ρύπους και σύμφωνα με μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, τα σωματίδια είναι επίσης υπεύθυνα για την αύξηση των αστραπών.

Παρακολουθώντας δεδομένα κεραυνών για δώδεκα έτη, από το Δίκτυο Παγκόσμιου Εντοπισμού Φωτός (World Wide Lightning Location Network), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αστραπές και οι κεραυνοί εμφανίζονταν σχεδόν διπλάσιες φορές πάνω από δύο ναυτιλιακές γραμμές σε σύγκριση με τις παρακείμενες περιοχές του ωκεανού με παρόμοια κλίματα.

Η διαφορά αυτή στα ναυτιλιακά κανάλια στον Ινδικό Ωκεανό και στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά στις αλλαγές του καιρού, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Φτιάξαμε ένα χάρτη με τις περιοχές όπου ενισχύθηκαν οι αστραπές κι έναν χάρτη με τους δρόμους των πλοίων. Ήταν αρκετά προφανές ότι τα πλοία εμπλέκονταν κατά κάποιο τρόπο στην αύξηση των αστραπών», δήλωσε ο Τζόελ Θόρντον (Joel Thornton), επικεφαλής της έρευνας.

Τα σύννεφα σχηματίζονται όταν οι υδρατμοί στην ατμόσφαιρα προσκολλώνται σε σωματίδια στον αέρα. Γνωρίζουμε ότι αυτό μπορεί να προκληθεί, επειδή οι επιστήμονες έχουν πειραματιστεί με μια τεχνική, η οποία ονομάζεται «σπορά νεφών» για δεκαετίες.

Αυτό περιλαμβάνει την άντληση σωματιδίων στον αέρα για να προσκολληθούν οι ατμοί, όπως σωματίδια ξηρού πάγου.

Κι αυτό είναι ό, τι θα μπορούσε να συμβεί με το καυσαέριο ντίζελ. Όμως, τα σωματίδια εκεί είναι πιο πολλά από ό,τι θα ήταν κανονικά στην ατμόσφαιρα, που σημαίνει ότι οι υδρατμοί έχουν περισσότερα σωματίδια, για να συγκεντρωθούν.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μικρότερα και ελαφρύτερα σωματίδια νέφους, τα οποία ανυψώνονται περισσότερο στην ατμόσφαιρα, περνώντας από τη γραμμή κατάψυξης, όπου σχηματίζουν μαλακό χαλάζι και κρυστάλλους πάγου.

Αυτά συγκρούονται μεταξύ τους, δημιουργώντας το ηλεκτρικό φορτίο που προκαλεί κεραυνούς.

Η ομάδα μελέτησε 1,5 δισεκατομμύρια αστραπές, οι οποίες δημιουργήθηκαν το χρονικό διάστημα 2005-2016 και πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους αποτελούν την πρώτη απόδειξη ότι ο άνθρωπος επηρεάζει τον σχηματισμό νεφών σε μόνιμη βάση παρά περιοδικά, όπως μετά από πυρκαγιά.

Η έρευνα έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό Geophysical Research Letters.

Πηγή: Science Alert / Εικόνες Pixabay

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.