ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τα βρύα σκέπασαν τη λάβα!

Ένα μαγευτικό τοπίο εκεί που ξέσπασε η μεγαλύτερη καταστροφή!

Σαν ένα χαλί απλώνονται τα βρύα στη κοιλάδα Ελντραούν (Eldraun) στην Ισλανδία, η οποία βρίσκεται νότια ακτή της χώρα, και διαμορφώθηκε μετά από μια καταστροφική έκρηξη ηφαιστείου.

Σε διάστημα οκτώ μηνών, μεταξύ του 1783 και του 1784, η ρωγμή Laki και το γειτονικό ηφαίστειο Grímsvötn έβγαλαν περίπου 14 κυβικά χιλιόμετρα λάβας και σύννεφα δηλητηριωδών αερίων που μόλυναν το έδαφος και σκότωσαν τα μισά βοοειδή και άλογα της Ισλανδίας και άλλα από τα τρία τέταρτα προβάτων.

Εκείνη τη χρονιά, τίποτα δεν φύτρωσε στα χωράφια και δεν βρέθηκε ούτε ένα ψάρι στη θάλασσα. Η πείνα σκότωσε περίπου το ένα τέταρτο του ανθρώπινου πληθυσμού του νησιού.

Αλλά η έκρηξη είχε ακόμη πιο εκτεταμένα αποτελέσματα. Στα χρόνια που ακολούθησαν το κλίμα στο Βόρειο Ημισφαίριο επιδεινώθηκε. Ο χειμώνας του 1784 ήταν ο μακρύτερος και ένας από τους πιο ψυχρούς.

Μια τεράστια χιονοθύελλα χτύπησε το Νότο της Αμερικής, με αποτέλεσμα ο ποταμός του Μισισιπή να παγώσει στη Νέα Ορλεάνη, ενώ υπήρχαν αναφορές για πάγους και στον Κόλπο του Μεξικού.

Οι συνέπειες από την έκρηξη έφτασαν και στην Ινδία αποδυναμώνοντας τους μουσώνες, οδηγώντας σε ξηρασία και καταστροφή των καλλιεργειών.

Ακόμα, ο λιμός που έπληξε την Αίγυπτο το 1784, ήταν αποτέλεσμα της έκρηξης του ηφαιστείου και σκότωσε, περίπου, το ένα έκτο του πληθυσμού της.

Οι χειρότερες συνέπειες έγιναν αισθητές στην Ευρώπη. Το καλοκαίρι του 1783 ήταν το πιο καυτό στο αρχείο και μια σπάνια ζώνη υψηλής πίεσης πάνω από την Ισλανδία προκάλεσε τους ανέμους να φυσήξουν στα νοτιοανατολικά.

Το δηλητηριώδες σύννεφο μεταφέρθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη και η εισπνοή του σκότωσε δεκάδες χιλιάδες. Μόνο στη Μεγάλη Βρετανία προκάλεσε περίπου 23.000 θανάτους.

Καθώς ο καιρός έγινε ζεστός, οι καταιγίδες έγιναν πιο έντονες και πιο μεγάλο το χαλάζι που έπεφτε από τον ουρανό, προκαλώντας τραυματισμό και θάνατο στα βοοειδή.

Ο επόμενος χειμώνας ήταν εξαιρετικά κρύος και προκάλεσε 8.000 επιπλέον θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κατά τη διάρκεια της άνοιξης, η Γερμανία και η Κεντρική Ευρώπη ανέφεραν σοβαρές ζημιές από πλημμύρες. Στη Γαλλία, επίσης, καταγράφηκε μια σειρά καταστροφών των καλλιεργειών, φέροντας φτώχεια και πείνα.

Σήμερα, το Eldraun Lava Field φαίνεται πολύ γαλήνιο. Το παχύ πράσινο βρύο έχει βοηθήσει να μαλακώσει το τραχύ τοπίο και σχεδόν να συγκαλύψει το βίαιο παρελθόν του.

Πηγή: Amusing Planet

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.