ΤΟΠΟΙ

Αυτή η διπλή καρδιά δεν είναι σύμβολο αγάπης αλλά παγίδα ψαριών!

Πολλά ζευγάρια που επισκέπτονται το ρομαντικό σημείο στην Ταϊβάν, μπορεί να μην ξέρουν ότι δημιουργήθηκε για ψάρεμα γαύρου!

Photo Wikipedia

Οι πέτρινοι τοίχοι, σε διάφορα σχήματα, βρίσκονται κυρίως στα νησιά Πενγκού και δεν είναι καθόλου σύγχρονοι. Πρόκειται για κατασκευές, οι οποίες χρονολογούνται στα τέλη του 1600 και στις αρχές του 1700, για να ψαρεύουν οι ντόπιοι. Εκείνη την εποχή, η αλιεία στην Ταϊβάν ήταν μια μεγάλη επιχείρηση.

Οι ψαράδες γνώριζαν τον τρόπο που μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πέτρινες παγίδες, για να πιάσουν σχεδόν τα πάντα. Μάλιστα, ορισμένες από αυτές τις δομές είναι τόσο περίπλοκες, που απλώνονται για χιλιόμετρα, και πιθανόν, θα χρειάστηκαν δεκαετίες, για να δημιουργηθούν.

Photo Wikipedia

Κατά την παλίρροια, αυτές οι παγίδες είναι εντελώς βυθισμένες, με αποτέλεσμα τα ψάρια να κολυμπούν μέσα σ΄αυτές. Όταν, όμως, υποχωρεί η παλίρροια, τα ψάρια παγιδεύονται και οι ντόπιοι σπεύδουν, για να ψαρέψουν με δίχτυα, λόγχες και καλάθια.

Η κατασκευή τους ήταν συχνά ένα οικογενειακό έργο ή απόφαση ενός ολόκληρου χωριού, το οποίο θα όριζε έναν υπεύθυνο του έργου, για να επιλέξει κατασκευαστές και να αναθέσει καθήκοντα. Η ομάδα θα παρατηρούσε την παλίρροια στη διάρκεια του χρόνου και θα αποφάσιζε πού να χτίσει τις παγίδες, με βάση τα ρεύματα.

Penghu Islands/Photo China Scenic

Για πολλούς αιώνες, τα πέτρινα φράγματα θεωρήθηκαν ιδανική μέθοδος για την αλίευση ψαριών, όχι μόνο του τεράστιου όγκου που θα ερχόταν, αλλά και επειδή δημιουργήθηκαν και διαφορετικές παλιρροϊκές λίμνες.

Η χρήση των φραγμάτων άρχισε σταδιακά να μειώνεται κοντά στα τέλη της δεκαετίας του 1950, με την εισαγωγή μηχανοκίνητων αλιευτικών σκαφών και την αλιευτική τεχνολογία.

Penghu Islands/Photo China Scenic

Σήμερα, οι περισσότερες κατασκευές έχουν πέσει σε αχρηστία, ενώ μερικές όπως αυτές στην κομητεία Penghu Taoyuan City και County Miaoli, διατηρούνται για την ιστορική τους σημασία.

Πηγές: Smithsonian και Mother Nature Network

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.