ΜΟΥΣΕΙΑ

Η περίτεχνη σαρκοφάγος του Αλεξάνδρου!

Ένα από τα σπουδαιότερα παραδείγματα ελληνιστικής τέχνης!

Η σαρκοφάγος του Αλεξάνδρου, φτιαγμένη από μάρμαρο Πεντέλης, μία από τις τέσσερις τεράστιες σαρκοφάγους, που ανακαλύφθηκαν κατά τις ανασκαφές στη νεκρόπολη κοντά στη Σιδώνα, το 1887.

Το έργο είναι εξαιρετικά καλά διατηρημένο και αποτελεί ένα από τα σημαντικά εκθέματα του μουσείου αρχαιολογίας της Κωνσταντινούπολης.

Η σαρκοφάγος αυτή αποτελούσε και αποτελεί πονοκέφαλο για τους αρχαιολόγους, καθώς έχει ανοιχτεί και εξαφανίστηκαν από τυμβωρύχους τα στοιχεία που θα αποκάλυπταν την ταυτότητα του νεκρού.

Εξαιτίας των παραστάσεων, οι οποίες απεικονίζουν τον Μέγα Αλέξανδρο, θεωρήθηκε ότι ανήκε στον Μακεδόνα στρατηλάτη.

Ωστόσο, δεν ταιριάζει με τις περιγραφές, καθώς η σαρκοφάγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν χρυσή, ενώ χρονικά δεν συμπίπτει με τον θάνατο του.

Κάθε μία από τις τέσσερις πλευρές της σαρκοφάγου, ενσωματώνει εκλεπτυσμένα γλυπτά και ολόκληρο το κομμάτι θεωρείται το πιο εντυπωσιακά έργα τέχνης που χρονολογούνται από την κλασική ελληνική περίοδο.

Η πιο σημαντική από όλες τις σκηνές που απεικονίζονται, δείχνει τον Μ. Αλέξανδρο να αντιμετωπίζει έναν από τους μεγαλύτερους αντιπάλους του, τον βασιλιά της Περσίας, τον Δαρείο Γ.

Αυτή η σκηνή παρατηρείται σε μια από τις μακριές πλευρές της σαρκοφάγου και έχει παραδοσιακά ερμηνευθεί ως η μάχη της Ισσού του 333 π.Χ.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν την ομοιότητα αυτής της αναπαράστασης του Αλεξάνδρου με ψηφιδωτό που βρέθηκε στην Ιταλία.

Ο Αλέξανδρος εμφανίζεται φορώντας ένα κομμάτι από δέρμα λιονταριού στο κεφάλι του και είναι έτοιμος να επιτεθεί στα περσικά στρατεύματα με το δόρυ του.

Δύο ακόμα στοιχεία συνηγορούν πως πρόκειται για αυτήν τη μάχη. Πρόκειται για τα πρόσωπα του στενού φίλου του Αλεξάνδρου, Ηφαιστίωνα και του στρατηγού Περδίκα.

Λιγότερο συναρπαστική, αλλά όχι λιγότερο σημαντική, είναι η δεύτερη μακριά πλευρά της σαρκοφάγου.

Εκεί, ο Αλέξανδρος εμφανίζεται να κυνηγάει κάποια λιοντάρια μαζί με τον Δαρείο και τους Πέρσες, ή μαζί με τον Αβδαλώνυμο, τον οποίο είχε ορίσει βασιλιά της Σιδώνας.

Πολλοί αρχαιόλογοι, αφού ξεκαθάρισαν ότι η σαρκοφάγος δεν ανήκει στον Αλέξανδρο, θεώρησαν πως ήταν του Αβδαλώνυμου.

Κάτι που καταρρίφθηκε στη συνέχεια, με την πιθανότερη εκδοχή να έγινε για τον Μασαίο, έναν Πέρση ευγενή και κυβερνήτη της Βαβυλώνας.

Το μυστήριο δεν πρόκειται να λυθεί με τα υπάρχοντα στοιχεία, όμως, η σαρκοφάγος του Αλέξανδρου όπως έμεινε στην ιστορία, αποτελεί ένα μοναδικό και αξεπέραστο έργο τέχνης.

Πηγές: Vintage News και Wikipedia

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.