ΤΟΠΟΙ

Η πόλη των κεραμικών

Όμορφα πλακάκια διακοσμούν επιφάνειες στην ισπανική πόλη Μανίζες, μαρτυρώντας την καλλιτεχνική της ιστορία.

Βρίσκεται κοντά στη Βαλένθια και για αρκετούς αιώνες φημιζόταν για τα εξαιρετικά της πλακάκια και κεραμικά. Η τέχνη μεταφέρθηκε από τους Μαυριτανούς.

Η χρυσή περίοδος της κεραμικής στην πόλη ξεκινά από τον 14ο αιώνα και συνεχίζεται μέχρι τον 18ο αιώνα. Τα έργα της αγγειοπλαστικής συνδυάζουν αραβικές και χριστιανικές επιρροές, με το βαθύ μπλε να κυριαρχεί και να αποτελεί το χρώμα της υπογραφής.

Η βιομηχανία των κεραμικών πέρασε δύσκολες στιγμές τον 19ο αιώνα, με την κατάσταση να χειροτερεύει ακόμη περισσότερο τον 20ό αιώνα. Όμως, τα πλακάκια εξακολουθούν να αποτελούν τη σημαντικότερη πτυχή της πόλης.

Ένα από τα καλύτερα μέρη, για να θαυμάσει ο επισκέπτης την πανέμορφη κεραμική, είναι η Avenida Blasco Ibáñez, η οποία είναι αφιερωμένη σε ένα ντόπιο συγγραφέα. Κατά μήκος της οδού, και στις δύο πλευρές, υπάρχουν συνθέσεις από πλακίδια, που απεικονίζουν εικόνες από τα μυθιστορήματά του.

Στη γειτονιά αυτή υπάρχουν ακόμη αρκετοί παραγωγοί κεραμικών, οι οποίοι έχουν διακοσμήσει τα μαγαζιά τους με τα πλακάκια τους, αλλά και αρκετά εργαστήρια κεραμικής, παρότι ακολουθούν μια φθίνουσα πορεία.

Ο επισκέπτης μπορεί να πάρει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα στο Δημοτικό Μουσείο Κεραμικής, το οποίο παρουσιάζει τις διάφορες τεχνικές παραγωγής, οι οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί καθόλη τη διάρκεια των αιώνων.

Πηγή: Atlas Obscura

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.