GREECE VIEW

Τα δέκα πιο ορεινά χωριά της Ελλάδας

Βρίσκονται σε υψόμετρο πάνω από 1.400 μέτρα και πολλά από αυτά κατοικούνται μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Σε ορισμένα υπάρχουν χιονοδρομικά κέντρα, ενώ σε κάποια άλλα ούτε ηλεκτρικό ρεύμα. Απόρθητα και γοητευτικά, παραμένουν ζωντανά μόνο για λίγους και ορισμένα για λίγο.

Σαμαρίνα, Γρεβενά

Photo Kostas Limitsios

Η Σαμαρίνα του νομού Γρεβενών θεωρείται το πιο ψηλό χωριό της Ελλάδας. Βρίσκεται στην βόρεια Πίνδο, στις ανατολικές πλαγιές του Σμόλικα, σε υψόμετρο 1.500 μέτρων. Οι κάτοικοί της είναι κυρίως Βλάχοι ή Κουτσόβλαχοι, όπως θέλουν να τους αποκαλούν, και μιλούν την κουτσοβλαχική διάλεκτο. Τον χειμώνα παραχειμάζουν σε χαμηλότερους τόπους της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας.

Καμάρια, Ευρυτανία

Photo Stella Tsigarida‎

Τα Καμάρια είναι ένας κτηνοτροφικό οικισμός της Ευρυτανίας, σε υψόμετρο 1.470 μέτρα. Είναι χτισμένος στις πλαγιές των Αγράφων, ανάμεσα στις κορυφές Καρνόπι, Σβόνι και Μορφοράχη. Τα τελευταία χρόνια κατοικείται μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες από Σαρακατσάνους κτηνοτρόφους που τον υπόλοιπο χρόνο διαμένουν στην Φθιώτιδα ή τη Θεσσαλία.

Αετομηλίτσα, Ιωάννινα

Photo wikipedia

Η Αετομηλίτσα του νομού Ιωαννίνων βρίσκεται στις νότιες πλαγιές του Γράμμου, σε υψόμετρο 1.450 μέτρα. Παλιά ονομαζόταν Ντένισκο (σλάβικο), που σημαίνει προσήλιο, δηλώνοντας και τον προσανατολισμό του χωριού. Το 1928 μετονομάστηκε σε Αετομηλίτσα. Κατοικείται κυρίως από κτηνοτρόφους, οι οποίοι τον χειμώνα πηγαίνουν με τα κοπάδια τους σε νομούς στη Θεσσαλία και στη Μακεδονία. Η δημιουργία του καταφυγίου συνέβαλλε στην τουριστική ανάπτυξη του χωριού.

Νεράιδα, Ευρυτανία

Η Νεράιδα (πρώην Νιάλα) είναι οικισμός της Ευρυτανίας, χτισμένη σε υψόμετρο 1.340 μέτρων. Μέχρι το 1955 ονομαζόταν Νιάλα. Στη περιοχή έχει συμβεί μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της περιόδου του εμφυλίου. Εχασαν τη ζωή τους δεκάδες στρατιώτες του Δημοκρατικού στρατού και αμάχων που τους συνόδευαν, στην επιχείρηση διάσχισης του αυχένα της Νιάλας, για να αποφύγουν αποφύγουν τον εγκλωβισμό τους από τις δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού. Αιτία ήταν οι αντίξοες καιρικές συνθήκες που συνάντησαν στην περιοχή, όπου επικρατούσαν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και βρισκόταν σε εξέλιξη σφοδρή χιονοθύελλα. Στην ίδια επιχείρηση καταγράφηκε και ένα περιστατικό συμφιλίωσης μεταξύ των στρατιωτών των αντίπαλων πλευρών, οι οποίοι μοιράστηκαν για ένα βράδυ τις ίδιες σκηνές, για να προφυλαχθούν από την χιονοθύελλα.

Πισοδέρι, Φλώρινα

Photo C messier

Στις πλαγιές του όρους Βαρνούντα είναι χτισμένο, σε υψόμετρο 1.430 μέτρων, το Πισοδέρι. Αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε ένα οθωμανικό «τεφτέρι» του 1481, με την ονομασία Ipsoder, και πληθυσμό 12 οικογένειες. Στο χωριό το 1887 λειτουργούσε και χάνι. Πολύ κοντά στον οικισμό, λειτουργεί το χιονοδρομικό κέντρο.

Περικοπή, Φλώρινα

Photo Nikolaos Fardis

Η Περικοπή του νομού Φλώρινας είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.420 μέτρων, στις πλαγιές του όρους Βίτσι. Μέχρι το 1928 ονομαζόταν Π(ε)ρεκοπάνα. Τα τελευταία χρόνια, κάτοικοι του χωριού είναι μερικές οικογένειες κτηνοτρόφων και καλλιεργητών πατάτας, οι οποίοι διαμένουν στην Περικοπή τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι από τα λίγα χωριά, στα οποία δεν υπάρχει ακόμα ηλεκτρικό ρεύμα.

Νέα Κοτύλη, Καστοριά

Photo wikipedia

Η Νέα Κοτύλη του νομού Καστοριάς είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.410 μέτρων. Δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 από κατοίκους της Κοτύλης που εγκατέλειψαν το χωριό τους, το οποίο είχε υποστεί σημαντικές καταστροφές κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου και του Ελληνικού Εμφυλίου, στις οποίες προστέθηκαν και κατολισθήσεις.

Κάτω Βέρμιο, Ημαθία

Photo wondergreece.gr

Το Κάτω Βέρμιο ή Κάτω Σέλι του νομού Ημαθίας βρίσκεται σε υψόμετρο 1.450 μέτρων. Είναι χτισμένο στις δυτικές πλαγιές του όρους Βερμίου, με θέα στην πεδιάδα της Ημαθίας, τον Θερμαϊκό κόλπο και τον ποταμό Αλιάκμονα. Αποτελεί και χειμερινό θέρετρο χάρη στο χιονοδρομικό του κέντρο.

Παραμερίτα, Ευρυτανία

Η Παραμερίτα είναι ένας μικρός οικισμός της Ευρυτανίας, χτισμένη σε υψόμετρο 1.380 μέτρων. Το χωριό αναγνωρίστηκε επίσημα το 1961 και εντάχθηκε στην τότε κοινότητα Αγράφων.

Καταφύγιο, Κοζάνη

Photo mikrovalto.gr

Το Καταφύγιο ή Καταφύγι είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.450 μέτρων στις πλαγιές των Πιερίων. Σύμφωνα με την παράδοση, οι κάτοικοί του ζούσαν σε ένα εύφορο χωριό, ονομαζόμενο Ποδάρι, στις όχθες του Αλιάκμονα, αλλά επειδή καταπιέζονταν από τους Τούρκους αποσύρθηκαν στις απόκρημνες και δασωμένες πλαγιές του Φλάμπουρου, στο ψηλό οροπέδιο, όπου είχαν τις στάνες τους. Το Καταφύγι δημιουργήθηκε από οικογένειες, οι οποίες μετακινήθηκαν από τα μέρη των Τρικάλων, των Αγράφων, της Πίνδου και των Γρεβενών, έπειτα από την αποτυχημένη επανάσταση του Μητροπολίτου Τρίκκης Διονυσίου του Φιλοσόφου (Σκυλοσόφου). Οι οικογένειες αυτές έφτασαν στα μέρη της Κοζάνης και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Βελβενδού, αλλά λόγω της έντονης τουρκικής παρουσίας, έφυγαν, αφήνοντας δύο ζώα να ανέβουν στα Πιέρια. Εκεί όπου θα έβρισκαν νερό και κατάλληλο χώρο θα δημιουργούσαν το νέο χωριό. Τα ζώα, σύμφωνα με την παράδοση, έφτασαν στο σημείο πού σήμερα είναι το χωριό και εκεί ὀπου τρέχει ακόμα και σήμερα νερό. Το χωριό ονομάστηκε «Καταφύγιο» λόγω της απόρθητης τοποθεσίας του.

Advertisements

Κατηγορίες:GREECE VIEW

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.