ΕΡΕΥΝΑ

Ο λόφος που γεννήθηκαν οι σύγχρονες επικοινωνίες!

Εκεί έφτασε η πρώτη μετάδοση υπερατλαντικού σήματος!

Με θέα στο λιμάνι του Αγίου Ιωάννη, στη Νέα Γη και στη χερσόνησο Λαμπραντόρ του Καναδά, υπάρχει ένα τεράστιο κομμάτι βράχου που υψώνεται στα 140 μέτρα πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Ο βράχος, γνωστός ως Σίγκναλ Χιλ (Signal Hill), ήταν στρατηγικό σημείο στους Ναπολεόντιους πολέμους και καλά οχυρωμένος. Ωστόσο, για άλλους λόγους έγινε διάσημος.

Στην κορυφή αυτού του λόφου, τον Δεκέμβριο του 1901, ο Γουλιέλμο Μαρκόνι έκανε την πρώτη ασύρματη διατλαντική λήψη ραδιοκυμάτων στον κόσμο.

Ο Μαρκόνι γεννήθηκε το 1874 από μια πλούσια οικογένεια στην Μπολόνια της Ιταλίας.

Από τα πρώτα του χρόνια, εξέφρασε ενδιαφέρον για την επιστήμη, ιδιαίτερα για το έργο του γερμανικού φυσικού Χάινριχ Χέρτζ για τη μετάδοση ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων μέσω του αέρα.

Σε ηλικία μόλις είκοσι ετών, ο Μαρκόνι ανακάλυψε ότι με τη γείωση του πομπού και την αύξηση του ύψους της κεραίας θα μπορούσε να επεκτείνει το εύρος των ασύρματων σημάτων.

Σύντομα, συνειδητοποίησε ότι με πρόσθετη χρηματοδότηση και έρευνα θα μπορούσε να κατασκευάσει μια πιο ισχυρή συσκευή που θα καλύπτει σήματα σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

Αλλά όταν η ιταλική κυβέρνηση δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για το έργο του, με αποτέλεσμα να μετακομίσει στην Αγγλία, όπου η εργασία του έτυχε μεγαλύτερης υποστήριξης.

Το 1896 κατοχύρωσε την πρώτη του συσκευή ασύρματης τηλεγραφίας και το 1897 βρήκε επενδυτές για ραδιοσυσκευές ικανές να μεταδίδουν και να λαμβάνουν σήματα Μορς, ενώ το 1899 μετέδωσε επιτυχώς ένα μήνυμα στη Γαλλία, πάνω από τη Μάγχη.

Εκείνη την εποχή, οι επιστήμονες δεν ήταν σίγουροι πόσο μακριά θα μπορούσε να ταξιδέψει ένα ασύρματο σήμα. Πίστευαν ότι τα ραδιοκύματα ταξίδευαν σε ευθείες γραμμές και επομένως ήταν χρήσιμο μόνο για μικρές αποστάσεις.

Σε μεγαλύτερες αποστάσεις, η επιστημονική κοινότητα σκέφτηκε ότι η καμπυλότητα της γης θα προκαλούσε την εκτόξευση ασύρματων κυμάτων στο διάστημα, καθιστώντας αδύνατη τη μετάδοση στον Ατλαντικό.

Ο Μαρκόνι, ωστόσο, πίστευε ότι τα ραδιοκύματα θα μπορούσαν να ακολουθήσουν την καμπυλότητα της γης και ξεκίνησε την έρευνα του.

Τον Οκτώβριο του 1900 ο Μαρκόνι έκανε στην Κορνουάλη την εγκατάσταση του πρώτου σταθμού ασυρμάτου μεγάλων αποστάσεων. Οι κεραίες του είχαν ύψος 70 μέτρα, όμως επειδή μία ανεμοθύελλα τις έσπασε, αναγκάστηκε να τις κατεβάσει 10 μέτρα χαμηλότερα.

Μετά τον σταθμό εκπομπής ήρθε η σειρά του σταθμού λήψεως, πέραν του Ατλαντικού. Πράγματι ο Μαρκόνι εγκατέστησε έναν τέτοιο σταθμό στη Νέα Γη και στο Signal Hill, που θεώρησε ως το ιδανικό σημείο.

Οι κεραίες που έστησε εκεί, με τη βοήθεια χαρταετών, έφταναν στο ύψος των 140 μέτρων. Έτσι, τον Δεκέμβριο του 1901, από την Κορνουάλη μετέδωσε στη Νέα Γη μία σειρά από σήματα.

Οι κεραίες τοποθετήθηκαν πάνω σε ένα εγκαταλελειμμένο νοσοκομείο που καταστράφηκε από φωτιά νοσοκομείο, κοντά στον πύργο Κάμποτ, το οποίο αποτελεί σύμβολο της περιοχής.

Πηγή: Amusing Planet

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.