ΖΩΗ

Πού γίνονται τα «Made in China»!

Η πόλη όπου παράγονται τα περισσότερα κινέζικα!

Μια μικρή πόλη, για τα δεδομένα της Κίνας, με πληθυσμό που φτάνει το 1,2 εκατομμύρια κατοίκους, είναι το κέντρο της παραγωγής διαφόρων προϊόντων χαμηλού κόστους που κυριαρχούν στις αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής.

Στη Γίγου (Yiwu) βρίσκει κανείς από χριστουγεννιάτικα δέντρα, στολίδια, αγιοβασίληδες, ψεύτικα λουλούδια, μέχρι παιχνίδια, μπλουζάκια, αποσμητικά, κοσμήματα, ακόμα και οδοντογλυφίδες.

Εκεί, κατασκευάζεται το 60% των αναλώσιμων αγαθών που κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο, αλλά η πόλη αυτή είναι παγκοσμίως γνωστή για τις κάλτσες, τα φερμουάρ ή τα φτηνά αποκριάτικα κουστούμια.

Στη Yiwu κατευθύνονται επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο, για μαζικές παραγγελίες που καταλήγουν σε καταστήματα λιανικού εμπορίου σε κάθε ήπειρο.

Η αγορά της πόλης είναι η έκθεση των προϊόντων, καλύπτοντας μια έκταση 640 στρεμμάτων με πάνω από 58.000 μεμονωμένους πάγκους.

Τα εργοστάσια στο Yiwu παράγουν πολλά από τα αγαθά, αλλά το πνεύμα της παραγωγής επεκτείνεται  στα προάστια και στην ύπαιθρο, όπου οι άνθρωποι ράβουν στα σπίτια τους και στη συνέχεια πωλούν τα προϊόντα τους στην κεντρική αγορά, για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με μια εκτίμηση, περισσότερα από 1.000 κοντέινερς φορτώνονται καθημερινά σε πλοία που αναχωρούν για ξένα λιμάνια.

Όπως πολλές κινεζικές πόλεις, η οικονομία της Yiwu ήταν κάποτε επικεντρωμένη κυρίως γύρω από τη γεωργία και την πτηνοτροφία, παράγοντας αγαθά όπως κοτόπουλο και ζάχαρη.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, η πόλη άρχισε να αλλάζει παραγωγική κατεύθυνση και οι αξιωματούχοι της επένδυσαν σε υποδομές και εργοστάσια.

Οι εργαζόμενοι σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, άφησαν τα χωράφια τους και δουλεύουν για την παραγωγή αντικειμένων που προωθούνται στη διεθνή αγορά.

Οι επιχειρήσεις θησαυρίζουν και λέγεται πως ορισμένοι επιχειρηματίες επενδύουν αρκετά χρήματα για να συνδυάσουν το φτηνό με το καλό, κυρίως στις κάλτσες, τις ζώνες και τα φερμουάρ.

Πηγή: National Geographic

Advertisements

Κατηγορίες:ΖΩΗ

Tagged as: , ,

1 reply »

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.