ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Τα αφρικανικά αγριόσκυλα «ψηφίζουν» με φτέρνισμα για κυνήγι!

Οι Λυκάονες, όπως ονομάζονται, τελούν τη δημοκρατική ψηφοφορία σε «κοινωνικές συγκεντρώσεις», σύμφωνα με έρευνα.

Οι επιστήμονες εξεπλάγησαν όταν βρήκαν ότι τα αφρικανικά αγριόσκυλα, ένα απειλούμενο είδος, στην Μποτσουάνα, φτερνίζονται, για να ψηφίσουν πότε η ομάδα θα μετακινηθεί και θα ξεκινήσει το κυνήγι.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Νιλ Τζόρνταν (Neil Jordan), από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, στην Αυστραλία, τόνισε ότι οι Λυκάονες «οργανώνουν» τελετές χαιρετισμού, που ονομάζονται κοινωνικές συγκεντρώσεις μετά από περιόδους ανάπαυσης, πριν μετακινηθούν όλοι μαζί ξανά.

«Ήθελα να κατανοήσω καλύτερα αυτή τη συλλογική συμπεριφορά και παρατήρησα ότι τα σκυλιά φτερνίζονταν ενώ προετοιμάζονταν να φύγουν», δήλωσε ο ερευνητής.

«Καταγράψαμε λεπτομέρειες από 68 κοινωνικές συναθροίσεις από πέντε ομάδες άγριων σκύλων, που ζούσαν στο Δέλτα Οκαβάνγκο, στην Μποτσουάνα, και δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε, όταν οι αναλύσεις μας επιβεβαίωσαν τις υποψίες μας», ανέφερε.

«Όσο περισσότερο φτερνίζονταν, τόσο πιο πιθανό ήταν η ομάδα να ξεκινήσει και να αρχίσει το κυνήγι. Το φτέρνισμα λειτουργεί σαν ένα είδος συστήματος ψηφοφορίας», επισήμανε ο Δρ Τζόρνταν.

Η συν-συγγραφέας της μελέτης Ρίνα Γουόλκερ (Reena Walker), από Πανεπιστήμιο Μπράουν, στις ΗΠΑ, είπε ότι βρήκαν κι άλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο: Οταν το κυρίαρχο ζευγάρι αρσενικού και θηλυκού συμμετείχε στην τελετή, η ομάδα χρειαζόταν να φτερνιστεί λίγες φορές πριν απομακρυνθούν. Αν όμως, το κυρίαρχο ζευγάρι δεν εμπλεκόταν στη ψηφοφορία, τότε χρειάζονταν περισσότερα φτερνίσματα, τουλάχιστον δέκα, πριν η ομάδα αναχωρήσει για κυνήγι!

Προηγουμένως, οι ερευνητές θεωρούσαν ότι το φτέρνισμα ήταν ένας τρόπος, για να καθαρίζουν τη μύτη τους.

Ο Δρ Άντριου Κινγκ (Andrew King), από το Πανεπιστήμιο Σουόνσι στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεύτερος συν-συγγραφέας της μελέτης, σημείωσε ότι το φτέρνισμα λειτουργεί σαν ένα είδος «απαρτίας». Μάλιστα, τα φτερνίσματα πρέπει να φτάσουν σε ένα συγκεκριμένο αριθμό, πριν η ομάδα αλλάξει δραστηριότητα.

Πηγή: Phys.Org / Εικόνες Dr Neil Jordon / Βίντεο UNSW Science- Dr Andrew King, Swansea University

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.