ΖΩΗ

Οι τελευταίοι κυνηγοί των Ναζί!

Μια χούφτα εισαγγελέων προσπαθεί να τους εντοπίσει!

Το Κεντρικό Γραφείο Διερεύνησης Εθνικοσοσιαλιστικών Εγκλημάτων βρίσκεται σε ένα αυστηρό κίτρινο κτίριο που ήταν φυλακές τον 18ο αιώνα, στο Λούντβιγκσμπουργκ (Ludwigsburg), στη νοτιοδυτική Γερμανία.

Οι φυλακές είχαν χρησιμοποιηθεί από τους Ναζί για την κράτηση πολιτικών αντιπάλων τους, και από το 1958, φιλοξενεί την υπηρεσία δίωξης τους.

Τα έξι ερευνητικά τμήματα της υπηρεσίας, κάθε ένα από τα οποία αποτελείται από έναν μόνο εισαγγελέα, κινούνται σε διάφορες χώρες του κόσμου, αναζητώντας μέλη του Γ΄ Ράιχ.

Κατά την τελευταία δεκαετία, το γραφείο, το οποίο έχει ετήσιο προϋπολογισμό ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ, πραγματοποίησε περισσότερα από 20 ταξίδια στη Νότια Αμερική.

Οι ερευνητές, επικεφαλής των οποίων είναι ο γενικός εισαγγελέας Γιενς Ρόμελ (Jens Rommel), ξοδεύουν τις περισσότερες μέρες πάνω από στοίβες χαρτιών, ελέγχοντας και διασταυρώνοντας τα ονόματα από γερμανικούς, ρωσικούς, βρετανικούς, γαλλικούς και πολωνικούς καταλόγους.

Σκοπός τους είναι να βρουν τους τελευταίους ζωντανούς Ναζί που δεν έχουν ακόμη κατηγορηθεί και μπορεί να είναι ακόμη σε θέση να δικαστούν.

Ο Rommel, πρώην ποινικός εισαγγελέας, προσεγγίζει το έργο με τον ίδιο τρόπο που διερευνούσε περιπτώσεις ανθρωποκτονίας, επεξεργαζόμενος τα αρχεία σαν σκηνές πρόσφατου εγκλήματος.

Οι εισαγγελείς της Κεντρικής Υπηρεσίας ανακαλύπτουν τα ονόματα περίπου 30 ζωντανών δραστών ετησίως. Οι υποθέσεις τους παραδίδονται στη συνέχεια σε περιφερειακούς εισαγγελείς, οι οποίοι συνήθως ξοδεύουν ένα ακόμη έτος διεξαγωγής ερευνών για να αποφασίσουν εάν θα παραπέμψουν τους υπόπτους στα δικαστήρια.

Από την αρχή του 21ου αιώνα, η διαδικασία αυτή έχει οδηγήσει σε έξι διώξεις, αλλά στα μέσα ενημέρωσης, κάθε υπόθεση ονομάζεται «η τελευταία ναζιστική δίκη», σαν οι συντάκτες και οι αναγνώστες να ελπίζουν ότι ο τίτλος αυτός θα αποδειχθεί τελικά αληθινός.

Σήμερα, οι νεότεροι ύποπτοι είναι 90 ετών και οι περισσότεροι ήταν χαμηλόβαθμοι Ναζί: φρουροί, μάγειροι, γιατροί, τηλεφωνητές και τα συναφή.

Οι κατηγορούμενοι μπορεί να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της μακράς δικαστικής διαδικασίας, οπότε οι πιθανότητες καταδίκης των υπόπτων είναι ελάχιστες.

Πάντως, σημερα, λίγοι Γερμανοί γνωρίζουν ότι υπάρχει το Κεντρικό Γραφείο και πολλοί από αυτούς δεν το αντιμετωπίζουν με ικανοποίηση, σαν να θέλουν να σβήσουν το σκοτεινό παρελθόν της χώρα τους.

Πηγή: Guardian

Κατηγορίες:ΖΩΗ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.