ΤΟΠΟΙ

Τα πρώτα γλυπτά δεινοσαύρων!

Είναι φτιαγμένα από τον 19ο αιώνα!

Το 1854, τα πρώτα γλυπτά δεινοσαύρων εμφανίστηκαν στο πάρκο Κρίσταλ Πάλας (Crystal Palace) του Λονδίνου, όπου ακόμα και σήμερα αποτελούν ένα σημαντικό έκθεμα.

Τα γλυπτά ήταν έργο του καλλιτέχνη Μπέντζαμιν Ουάτερχαουζ Χόκινς (Benjamin Waterhouse Hawkins), ο οποίος γνωστοποίησε τις προθέσεις του στην καλλιτεχνική κοινότητα του Λονδίνου, με έναν περίεργο τρόπο.

Διοργάνωσε δείπνο, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1853, με το τραπέζι να είναι τοποθετημένο μέσα στην κοιλιά ενός δεινοσαύρου.

Ο Hawkins, που ήταν ένας πρωτοποριακός καλλιτέχνης, τοποθέτησε στο πάρκο του Crystal Palace 30 αγάλματα δεινοσαύρων και άλλων προϊστορικών ζώων, που έχουν εξαφανιστεί.

Συνολικά, περιλαμβάνονται δεκαπέντε είδη, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα γεωλογικής ηλικίας.

Ο Hawkins άρχισε να κατασκευάζει τα γλυπτά του, στο πλαίσιο ανακάινισης του πάρκου με διακοσμητικούς κήπους, αντίγραφα αγαλμάτων και νέες λίμνες.

Αρχικά, είχε προγραμματιστεί να αναδημιουργήσει εξαφανισμένα θηλαστικά, πριν αποφασίσει να δημιουργήσει τα αγάλματα των δεινοσαύρων, κάτι που έκανε με συμβουλές το Σερ Ρίτσαρντ Όουεν (Sir Richard Owen), ενός διάσημου βιολόγου και παλαιοντολόγου της εποχής.

Ο Hawkins έστησε ένα εργαστήριο στο χώρο του πάρκου και έφτιαξε τα μοντέλα εκεί. Τα μοντέλα παρουσιάστηκαν σε τρία νησιά του πάρκου, τα οποία λειτουργούσαν ως γραμμή του χρόνου. Το πρώτο νησί για την εποχή των Παλαιοζωών, το δεύτερο για τον Μεσοζωικό αιώνα και το τρίτο για την Καινοζωική περίοδο.

Τα μοντέλα ήταν ιδιαίτερα ρεαλιστικά, κάνοντας το επίπεδο της στάθμης στη λίμνη που βρίσκονταν, να ανεβαίνει και να πέφτει, αποκαλύπτοντας διαφορετικά τμήματα των δεινοσαύρων.

Παρά την πρωτοποριακή ιδέα και τις εντυπωσιακές δημιουργίες, η εξέλιξη στην παλαιοντολογία μείωσε τη φήμη των αγαλμάτων του Crystal Palace.

Με τα χρόνια, τόσο οι δεινόσαυροι, όσο και το πάρκο εγκαταλλείφθηκαν και παραδόθηκαν στη φύση. Τη διαδικασία της φθοράς επέτεινε και μια καταστροφική πυρκαγιά το 1936.

Όμως, το έργο του Hawkins δεν ξεχάστηκε και το 1952 άρχισε η αποκατάσταση των αγαλμάτων. Κατεστραμμένα μοντέλα φτιάχτηκαν από την αρχή σε μια διαδικασία, η οποία ουσιαστικά ολοκληρώθηκε στο 2007.

Πηγή: Wikipedia

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.