ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Γιατί τα φύλλα είναι μεγάλα στις τροπικές ζούγκλες;

Διεθνής ομάδα επιστημόνων έλυσε το αιώνιο αίνιγμα.

Όλοι μας ξέρουμε ότι ένα φύλλο μπανανιάς είναι εκατομμύρια φορές μεγαλύτερο από ένα φύλλο ερείκης. Και όλοι μας βλέπουμε ότι τα φύλλα των φυτών στις τροπικές περιοχές είναι πολύ μεγαλύτερα από ό,τι στις ερήμους και στα εύκρατα δάση.

Μια ομάδα 17 επιστημόνων έλυσε το μυστήριο γιατί τα φύλλα ποικίλλουν άγρια σε μέγεθος. Η Δρ Ελίζαμπεθ Λο (Elizabeth Law), από το UQ School of Biological Sciences, ανέφερε ότι «ενώ τα βιβλία λένε ότι υπάρχει ισορροπία μεταξύ διαθεσιμότητας νερού και υπερθέρμανσης, δεν το βλέπαμε στα δεδομένα».

Η έρευνα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ίαν Ράιτ (Ian Wright), από το Πανεπιστήμιο Μακουάρι, στην Αυστραλία, αποκαλύπτει ότι σε μεγάλο μέρος του κόσμου, οι βασικοί παράγοντες που έχουν επηρεάσει το μέγεθος των φύλλων, είναι οι θερμοκρασίες της νύχτας και ο κίνδυνος ζημιάς από παγετό στα φύλλα.

Τα μεγαλύτερα φύλλα έχουν παχύτερα «οριακά στρώματα» (μια ατμόσφαιρα μόνωσης) γύρω τους, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να χάσουν θερμότητα κάτω από θερμές συνθήκες, αλλά και πιο δύσκολα θα απορροφήσουν θερμότητα από το περιβάλλον τους. Αυτό τα κάνει ευάλωτα σε κρύες νύχτες, όπου η θερμότητα χάνεται ως ακτινοβολία μακρού κύματος στον νυχτερινό ουρανό.

Η διεθνής ομάδα ερευνητών ανέλυσε φύλλα από περισσότερα από 7.600 είδη σε όλο τον κόσμο. Έπειτα, τα δεδομένα συνδυάστηκαν με τη νέα θεωρία να δημιουργηθεί ένα μοντέλο, που θα προβλέπει το μέγιστο βιώσιμο μέγεθος των φύλλων οπουδήποτε στον κόσμο, με βάση τον κίνδυνο υπερθέρμανσης κατά τη διάρκεια της ημέρας και παγώματος τη νύχτα.

Οι ερευνητές θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα ευρήματα, για να δημιουργήσουν ακριβέστερα μοντέλα βλάστησης. Κι αυτά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις κυβερνήσεις, για να προβλέψουν πώς η βλάστηση θα αλλάξει σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο από την αλλαγή του κλίματος. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Science.

Πηγή: Phys.Org / Εικόνες Pixabay

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.