ΤΟΠΟΙ

Οι μυστηριώδεις σήραγγες που δεν οδηγούν πουθενά!

Υπάρχουν πάνω από 2.000 σε όλη την Ευρώπη!

Είναι στενές και για να μπει κανείς πρέπει να συρθεί ή να περπατήσει στα τέσσερα. Και όλες οδηγούν σε αδιέξοδο, που είναι λίγο πιο άνετο…

Οι περισσότερες βρίσκονται στη Βαυαρία και την Αυστρία, όπου είναι γνωστές με τη γερμανική ονομασία «erdstall» (έρντσταλ), που σημαίνει «χώρος κάτω από τη γη».

Τοπικά, έχουν δοθεί και διάφορα άλλα ονόματα, ενώ γύρω από τη δημιουργία και τη χρησιμότητα τους έχουν αναπτυχθεί αρκετές θεωρίες και θρύλοι.

Μια τυπική σήραγγα erdstall είναι πολύ χαμηλή και στενή, γύρω στο μισό μέτρο πλάτος. Το μήκος τους ξεπερνά, συνήθως, τα 20 μέτρα, αλλά δεν υπερβαίνουν τα πενήντα μέτρα.

Ορισμένες σήραγγες έχουν περισσότερα από ένα επίπεδα με στενό διάδρομο, που συνδέει την υψηλότερη σήραγγα με τη χαμηλότερη.

Οι σήραγγες erdstall διαθέτουν μόνο ένα στενό κρυφό σημείο εισόδου χωρίς ξεχωριστές εξόδους. Οι είσοδοι των σηράγγων, μερικές φορές, βρίσκονται έξω από τις κουζίνες παλιών αγροικιών, κοντά σε εκκλησίες και νεκροταφεία ή στη μέση ενός δάσους.

Όλες οι σήραγγες καταλήγουν σε ένα πολύ μεγαλύτερο δωμάτιο, που ονομάζεται «τελικός θάλαμος». Οι ερευνητές αναρωτήθηκαν ποιο σκοπό θα μπορούσε να εξυπηρετήσει αυτός ο χώρος.

Χρησιμοποιείτο για την αποθήκευση τροφίμων; Κρύβονταν εκεί οι χωρικοί από επιδρομείς; Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια ιστορική απάντηση.

Οι περισσότερες από αυτές τις σήραγγες είναι εντελώς άδειες και ιδιαίτερα καθαρές. Κάποιες περιείχαν μερικά μεσαιωνικά εργαλεία όπως σφυριά και μυλόπετρες.

Η ανάλυση των ακτινοβολιών που έγιναν στο εσωτερικό τους, δείχνουν ότι οι σήραγγες χρονολογούνται από τον 10ο έως τον 13ο αιώνα.

Ωστόσο, υπάρχουν και αρχαιολόγοι που εκτιμούν ότι κάποια από τα υπόγεια συστήματα θα μπορούσαν να έχουν δημιουργηθεί πριν από 5.000 χρόνια.

Οι σήραγγες δεν έχουν κανένα σημάδι εξόρυξης. Είναι πολύ μικρές για να χρησιμοποιηθούν ως κελάρια ή για κατοίκηση. Δεν είναι σίγουρα τάφοι, καθώς δεν έχουν βρεθεί ανθρώπινα λείψανα.

Η μόνη εναπομένουσα θεωρία είναι ότι ήταν κρησφύγετα. Αλλά, μάλλον, πολύ κακά κρησφύγετα καθώς δεν υπάρχει δεύτερη έξοδος, γεγονός που καθιστά εύκολο για τους διώκτες να διακόψουν τη ροή του αέρα και να σκοτώσουν εκείνους που κρύβονταν εκεί.

Οι σήραγγες erdstall βρίσκονται σε όλη την κεντρική Ευρώπη. Μόνο στη Βαυαρία υπάρχουν, περίπου, 700 σήραγγες. Στην Αυστρία, υπάρχουν, περίπου, 300.

Μερικές βρίσκονται στη Γαλλία, την Ισπανία και τη Μεγάλη Βρετανία. Συνολικά υπάρχουν, περίπου, 2.000 σήραγγες σε όλη την Ευρώπη.

Πηγή: Amusing Planet και Wikipedia

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.