ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η μεγαλύτερη λίμνη της Γης εξατμίζεται

Η αύξηση της θερμοκρασίας οδηγεί την Κασπία Θάλασσα στην εξαφάνισή της!

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι τα επίπεδα του νερού έπεσαν περίπου 7 εκατοστά ετησίως από το 1996 μέχρι το 2015 ή αλλιώς 1,5 μέτρα!

Η αυξημένη εξάτμιση έχει συνδεθεί με τις αυξημένες θερμοκρασίες του αέρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η μέση ετήσια θερμοκρασία στην Κασπία αυξήθηκε κατά περίπου έναν βαθμό Κελσίου μεταξύ των δύο χρονικών πλαισίων, που μελετήθηκε: 1979-1995 και 1996-2015.

Οι συγγραφείς της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Geophysical Research Letters, επισήμαναν ότι οι αυξανόμενες θερμοκρασίες είναι πιθανότατα το αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Η εξάτμιση, που προκαλείται από την αύξηση της θερμοκρασίας, φαίνεται να αποτελεί την κύρια αιτία της σημερινής πτώσης του επιπέδου της Κασπίας και η πτώση αυτή θα συνεχιστεί, καθώς θερμαίνεται ο πλανήτης, τόνισαν οι επιστήμονες.

Η Κασπία Θάλασσα έχει βιώσει σημαντικές αλλαγές στη στάθμη των υδάτων της στη διάρκεια των τελευταίων εκατοντάδων ετών, αλλά οι προηγούμενες μελέτες δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν τις ακριβείς αιτίες των αλλαγών.

Συνορεύει με τη Ρωσία, το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν, το Τουρκμενιστάν και το Ιράν. Διαθέτει αφθονία φυσικών πόρων και ποικιλία άγριων ζώων. Περιέχει αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, και αποτελεί σημαντική πηγή για την αλιεία.

Η Κασπία έφθασε σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο 29 μέτρων κάτω από τη μέση στάθμη της θάλασσας στα τέλη της δεκαετίας του 1970, πριν αυξηθούν τα επίπεδα του νερού το 1978. Αν όμως συνεχιστούν τα ποσοστά εξάτμισης, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η θάλασσα θα μπορούσε να προσεγγίσει και πάλι το ιστορικό χαμηλό.

Η εξάτμιση αναμένεται ότι θα έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στο βόρειο τμήμα της Κασπίας, επειδή μεγάλο μέρος του νερού στην περιοχή αυτή είναι λιγότερο από 5 μέτρα βαθιά. Αν η τρέχουσα τάση μείωσης 7 εκατοστών ετησίως συνεχιστεί με σταθερό ρυθμό, θα χρειαστούν περίπου 75 χρόνια για να εξαφανιστεί το βόρειο τμήμα της θάλασσας, επισημαίνεται στη μελέτη.

Η Κασπία Θάλασσα υποστηρίζει πολλά μοναδικά και αρχαία είδη, τα οποία παραμένουν από τότε που ήταν μέρος της Θάλασσας της Τηθύος κατά τη Μεσοζωική εποχή, πριν περίπου 300 εκατομμύρια χρόνια.

Αν και τα περισσότερα από αυτά τα είδη ζουν στις νότιες και μεσαίες περιοχές της Κασπίας, κάποιοι οργανισμοί χρησιμοποιούν τη ρηχή βόρεια περιοχή ως τόπο αναπαραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του 90% των οξύρρυγχων του κόσμου.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η πτώση των επιπέδων θα επηρεάσει επίσης τον κόλπο Kara-Bogaz-Gol, στην ανατολική πλευρά της Κασπίας, που έχει βάθος λιγότερο από 5 μέτρα και διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες φυσικές αποθέσεις θαλάσσιων αλάτων στον κόσμο.

Πηγή: Phys.Org / Εικόνες commons.wikimedia

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.